Azerbajdžan po prvýkrát informoval, že zničil raketové zariadenia arménskych separatistov

NETKY.SK • 14 Október 2020, 14:24 • 2 min
Azerbajdžan po prvýkrát informoval, že zničil raketové zariadenia arménskych separatistov

BAKU - Azerbajdžan vyhlásil, že v noci na stredu zničil zariadenia, z ktorých Arménsko v rámci bojov o Náhorný Karabach odpaľuje rakety na obývané oblasti.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany v Baku vo vyhlásení uviedlo, že zariadenia na odpaľovanie balistických a ďalších rakiet boli rozmiestnené v oblastiach Arménska hraničiacich s azerbajdžanským okresom Kalbajar, ktoré sú pod kontrolou separatistov.

 

img

 

Dodalo, že strely v jednom z odpaľovacích zariadení boli zacielené na azerbajdžanské mestá Gjandža, Mingačevir a ďalšie obývané oblasti. Podľa azerbajdžanského ministerstva sa v blízkosti zničených arménskych raketových systémov nenachádzala žiadna civilná infraštruktúra.

 

img

 

Arménske ministerstvo obrany potvrdilo, že určité oblasti v krajine sa stali cieľom azerbajdžanského ostreľovania. Zároveň však poprelo, že by arménske sily ostreľovali územie Azerbajdžanu. Ministerstvo ďalej uviedlo, že po útoku Azerbajdžanu je teraz oprávnené zaútočiť na vojenské ciele na jeho území.

 

Prvýkrát verejne 

Podľa agentúry AFP je tomu zrejme prvýkrát verejne vyhlásené, odkedy minulý mesiac vypukli ťažké boje medzi azerbajdžanskými silami a arménskymi separatistami v spornom regióne Náhorného Karabachu. Krátko potom, ako v oblasti Náhorného Karabachu nadobudlo v uplynulú sobotu platnosť dohodnuté prímerie sprostredkované Ruskom, sa Arménsko a Azerbajdžan znova obviňovali z nových útokov.

 

Súvisiace články: Boje v Náhornom Karabachu boli ukončené! Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na prímerí 

 

Prímerie v Náhornom Karabachu sa opäť porušuje, obe strany podnikajú útoky

 

Boje medzi oboma krajinami prebiehajú o sporný región Náhorného Karabachu, enklávu na území Azerbajdžanu s prevažne arménskym obyvateľstvom. Ide o separatistický región, podporovaný Arménskom, Azerbajdžan ho však pokladá za svoje územie.

 

img

 

Spomínané prímerie dohodli ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu a začalo platiť v sobotu od poludnia, po 11 hodinách rokovaní v Moskve. Prímerie sa však nedodržiava, pričom Rusko, Európska únia a Irán už skôr vyzvali všetky strany, aby ho neporušovali.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies