Greenpeace našiel na plážach Kamčatky ďalšie mŕtve morské živočíchy

NETKY.SK • 8 Október 2020, 19:46 • 2 min
Greenpeace našiel na plážach Kamčatky ďalšie mŕtve morské živočíchy

PETROPAVLOVSK-KAMČATSKIJ - Mŕtve telá ježoviek, hviezdoviek a ďalších obyvateľov oceánu boli vyhodené na breh v Avačskom zálive na Kamčatke, uviedli ekológovia. Predtým sa uvádzalo, že do Tichého oceánu pri pobreží ruského Ďalekého východu sa dostali neznáme chemikálie.

slovakia

left justify in out

Odborníci z ruskej pobočky Greenpeace našli mŕtve morské živočíchy na centrálnom nábreží mesta Petropavlovsk-Kamčatskij. Na pláž boli odhodené telá ježoviek, hviezdoviek, krabov a rýb.

 

Vedci sa domnievajú, že ide o následky toxického znečistenia, ktoré sa dnes pozoruje pri pobreží ruského polostrova Kamčatka.

 

Dlhodobé následky pre prírodu

Pred dvoma dňami, 6. októbra, sa vedci ponorili do vôd Avačskeho zálivu, ktorý najviac trpel znečistením. Podľa nich v zátoke zahynulo asi 95 percent organizmov a morských živočíchov, ktoré žijú na morskom dne (bentos).

 

"Pri potápaní sme zistili, že v hĺbkach od 10 do 15 metrov dochádza k masívnej smrti bentosu - 95% je mŕtvych. Niektoré veľké ryby, krevety a kraby prežili, ale vo veľmi malom počte," uviedol vedec Ivan Usatov.

 

Vedci tvrdia, že v budúcnosti sa rozsah katastrofy zvýši. Druhy zvierat, ktoré sa živia bentosom, uhynú, pretože bola zničená ich potravinová základňa.

 

 

Toxická škvrna

Toxický odpad, ktorý unikol pri Kamčatke do mora, utvoril pohyblivú škvrnu, ktorá sa tiahne približne 40 kilometrov pozdĺž tichomorského pobrežia, uviedla Ďalekovýchodná federálna univerzita.

 

Škvrna dosahuje na niektorých miestach šírku 100-300 metrov, je zelenej farby a južne od ruského pobrežia vytvára na morskom povrchu nezvyčajnú penu. Podľa názoru tamojších analytikov by mohlo ísť o toxický raketový odpad z neďalekej vojenskej základne.

 

Podľa Ministerstva prírody Ruska analýzy vzoriek vody odobratých na pláži Chalaktyr a v Avačinskom zálive zistili, že obsah fosfátových iónov bol prekročený takmer 11-krát, železa 7-krát a fenolu 3-krát.

 

Koncom septembra začali miestni obyvatelia na plážach Kamčatky nachádzať mŕtve morské živočíchy. Surferi sa tiež sťažovali na zmenu farby a zápachu vщвн, ako aj na rozmazané videnie, nevoľnosť, horúčku a ďalšie zdravotné problémy po plávaní.

 

 

Guvernér Kamčatky Vladimir Solodov uviedol, že najviditeľnejším zdrojom znečistenia je Kozelská skládka toxických chemikálií. Od sovietskych čias tam boli pochované pesticídy a najmenej 20 ton arzénu.

 

Ruský vyšetrovací výbor Sledkom začal 7. októbra vyšetrovanie vo veci porušovania pravidiel pre zaobchádzanie s nebezpečnými látkami a znečisťovania morského prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies