Na Slovensku odzvoní zdĺhavým verejným obstarávaniam, projekty sa konečne pohnú vpred

NETKY.SK • 7 Október 2020, 07:14 • 2 min
Na Slovensku odzvoní zdĺhavým verejným obstarávaniam, projekty sa konečne pohnú vpred

BRATISLAVA - Nový zákon o verejnom obstarávaní, ktorý smeruje do medzirezortného pripomienkového konania, nepredstavuje reformu, ale priam revolúciu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to na tlačovej besede predseda vlády Igor Matovič. Podľa premiéra by nová legislatíva mohla platiť už od 1. augusta 2021. Výsledkom by malo byť efektívnejšie, rýchlejšie, transparentnejšie a úspešnejšie využívanie eurofondov v hodnote približne šesť miliárd eur za rok.

 

 

Slovensko bude vzorom iným krajinám

"Je to štyrikrát viac ako sme boli schopní doteraz v priemere sprocesovať a obstarať,“ zdôraznil premiér. Očakáva, že Slovensko bude konečne aj v oblasti verejného obstarávania vzorom.

Kým dĺžka verejného obstarávania v hodnote nad 20 miliónov eur trvala po starom 695 dní, po novom to bude už len 275 dní.

 

Nový systém bude v súlade s európskymi smernicami, avšak zjednoduší sa systém námietkových konaní. Podľa podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého transparentnosť sa zvýši na základe systému referencovania, zväčšením rozsahu zverejňovania informácií v Centrálnom registri zmlúv (CRZ), zabezpečením úhrady faktúr až 7 dní po zverejnení a povinnosťou zverejňovania údajov v CRZ aj pre obce, mestá a všetky štátne podniky.

 

img


„Doterajšie verejné obstarávanie bolo systémom, kde sa najviac kradlo. Všetci sme doplácali na to, že niekoľko zbohatlíkov, oligarchov a mafiánov, ktorí ovládli štát, používali proces verejného obstarávania na to, aby obohacovali samých seba. Úplne na poslednej koľaji bol nejaký princíp hospodárnosti a princíp dobrého hospodára. Teraz ide o zmenu paradigmy – nič sa nebude skrývať pod stolom. Keď budeme vidieť na prsty verejných obstarávateľov, tak o to viac slobody a menej byrokracie doprajeme verejným obstarávateľom. Bude sa hrať čistá a férová hra s každým jedným obyvateľom tejto krajiny,“ zdôraznil Igor Matovič.

 

img

 

Skončí Rada ÚVO
Podľa Štefana Holého v rámci zmeny sa zruší aj Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) k 1. augustu 2021. Ako podotkol, k návrhu sa môžu vyjadriť aj zástupcovia ÚVO.

 

„Tento návrh by mala prerokovať vláda v decembri a mal by prejsť v druhom čítaní v parlamente už vo februári 2021. Je to veľmi ambiciózny cieľ,“ podotkol Štefan Holý.

Minister financií Eduard Heger uviedol, že táto „revolúcia“ umožní efektívnejšie čerpať a investovať financie z európskych zdrojov. 

 

img

 

Vzniknú tri nové správne súdy
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na margo nového systému VO pripomenula potrebu zmeniť aj systém v správnom súdnictve. Čo bude v praxi znamenať vznik troch úplne nových správnych súdov.


Predseda ÚVO Miroslav Hlivák v reakcii na tlačovú konferenciu vyhlásil, že si nahlas vypočul slová, ktoré sa šepkajú už dlho. Nie je teda pre neho žiadnym prekvapením, že ÚVO príde o kompetencie, na základe ktorých môže kontrolovať verejné nákupy.

 

img

 

Pritom aj v programovom vyhlásení vlády, aj v pláne obnovy sa podľa neho deklaruje, že súčasná vláda chce posilňovať nezávislosť úradu, či napríklad zaviesť do oblasti verejného obstarávania odbornosť - tzv. profesionalizáciu.

 

"Tento materiál, ktorý bol predstavený na tlačovej konferencii, stále nepoznáme v detailoch. Bol pripravený bez úradu, ktorý za môjho vedenia začal pracovať úplne inak ako v minulosti, pustil sa do kontrol veľkých tendrov, dáva transparentný odpočet svojej činnosti, otvorene komunikuje, či prekopáva zákon v spolupráci aj s Európskou komisiou. Napriek všetkému sa budem pozerať na oblasť verejného obstarávania odborne. Verím, že po otvorení verejnej diskusie k tomuto materiálu budú aspoň vypočuté odborné návrhy, ktoré úrad pripravil a ktoré vláde predloží, aby na Slovensku bola zaistená dôsledná kontrola prerozdeľovania peňazí všetkých občanov,“ povedal Hlivák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies