Liderka bieloruskej opozície začala zostavovať tieňovú vládu

NETKY.SK • 30 September 2020, 17:55 • 2 min
Liderka bieloruskej opozície začala zostavovať tieňovú vládu

VILNIUS - Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská začala vytvárať tieňovú vládu.

slovakia

left justify in out

Bývalá rivalka Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách Sviatlana Cichanovská 30. septembra oznámila, že začala vytvárať vlastný kabinet ministrov. Vyplýva to z príspevku na jej oficiálnom informačnom kanáli na sieti Telegram.

 

img

 

"Cichanovská vymenovala Haryho Pahaňajla, známeho bieloruského právnika a aktivistu, za zástupcu v oblasti ľudských práv. Ekonóm Ales Aľachnovič bol vymenovaný za zástupcu pre ekonomické reformy," uvádza sa vo vyhlásení.

 

Pahaňajla bol právnikom v mnohých prípadoch týkajúcich sa ľudských práv v Bielorusku. Vyše 20 rokov bol podpredsedom Bieloruského helsinského výboru.

 

Aľachnovič je viceprezidentom Analytického centra CASE-Bielorusko, ktoré sa zaoberá ekonómiou a navrhuje a pripravuje reformy pre Bielorusko.

 

Považuje Lukašenka za nelegitímneho

Podľa Cichanovskej "režim Alexandra Lukašenka je nielen nelegitímny, už nezvláda ani svoje úlohy".

 

"Nemôžeme zostať nečinní a sledovať, ako sa krajina stále viac a viac dostáva do krízy," vysvetlila.

 

Dodala, že v záujme toho, aby zabezpečila usporiadanie nových volieb, pokračuje "v práci na zjednotení všetkých demokratických síl bieloruskej spoločnosti".

 

img

 

Cichanovskej tlačová tajomníčka Hanna Krasulinová pre agentúru Interfax uviedla, že Cichanovská vytvára svoj tím so súhlasom opozičnej Koordinačnej rady.

 

"Všetko je odsúhlasené. Cieľ je spoločný," dodala hovorkyňa.

 

Situácia po voľbách
Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

 

Cichanovská po voľbách opustila Bielorusko v obave o svoju bezpečnosť. V Litve získala politický azyl. V posledných dňoch sa Ciсhanovská stretla s európskymi politikmi a vystúpila v Rade OSN.

 

Po voľbách opozícia sa spojila sily a vytvorila Koordinačnú radu. Účelom tohto koncilu je pokojné odovzdanie moci v Bielorusku.

 

img

 

Generálna prokuratúra Bieloruska ale oznámila, že aktivity Koordinačnej rady sú zamerané na uchopenie moci a poškodenie národnej bezpečnosti. Rezort začal trestné stíhanie proti členom opozičnej rady.

 

Európsky parlament prijal uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky prezidentských volieb a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov.

 

Súvisiace články: Medzinárodný tím preverí brutalitu a porušovanie ľudských práv v Bielorusku, zapojilo sa aj Slovensko

 

Bielorusko je pripravené uvaliť odvetné sankcie na európskych predstaviteľov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies