Táto malá zmena pomôže veterným elektrárňam znížiť počet zrážok s vtákmi

NETKY.SK • 27 August 2020, 08:05 • 2 min
Táto malá zmena pomôže veterným elektrárňam znížiť počet zrážok s vtákmi

Namaľovanie jednej lopatky veternej turbíny na čierno zníži počet zrážok s vtákmi až o 70 percent. Tvrdí to nová štúdia, ktorú zverejnili v žurnále Ecology and Evolution.

slovakia

left justify in out

"Kolízie vtákov, najmä dravcov, patria medzi najväčšie problémy súvisiace s rozvojom veternej energie," vyhlásil spoluautor analýzy Roel May. 

 

Koncept z experimentov zo začiatku storočia

"Na nórskej veternej farme Smola zomrie každý rok šesť až deväť orliakov morských," dodal. Spomínaná farma sa nachádza na západe krajiny a pozostáva zo 68 turbín umiestnených na ploche 18 štvorcových kilometrov.

V rámci pokusu natreli jednu z troch lopatiek na čierno, čím chceli dosiahnuť, aby sa stali pre vtáky viditeľnejšími. May uviedol, že koncept zvýšenia viditeľnosti vychádza z amerických laboratórnych experimentov zo začiatku storočia.

 

Autori spozorovali, že "ročná úmrtnosť sa jasne znížila o 70 percent na turbínach, ktoré mali natretú lopatku, v porovnaní s turbínami s nenatretými lopatkami". May vyhlásil, že tieto zistenia sú "povzbudivé", no je potrebné ďalšie testovanie na iných farmách.

 


"Hoci sme zistili pokles zrážok s vtákmi, efekt môže súvisieť s konkrétnymi druhmi a miestami," dodal s tým, že ďalšie testy zrejme vykonajú v Holandsku a Juhoafrickej republike.

 

Vývojári by mali prijať nové opatrenia
Martin Harper z britskej Kráľovskej spoločnosti na ochranu vtáctva (RSPB) uvítal výsledky výskumu, no vyjadril sa, že pri stavbe veterných fariem je potrebné pamätať na ich súlad s prírodou. Podľa neho je nutné otestovať upravené turbíny aj na iných miestach.

Výrobca Siemens Gamesa uviedol, že nezasahujú do už fungujúcich fariem, no "môžu vyrobiť produkty podľa špecifikácií vývojárov". Práve tí by podľa Maya mohli prijať nové opatrenia.

 

 

"Ak tak urobia pred ich konštrukciou, bude to veľmi cenovo efektívne riešenie, ktoré môže znížiť zbytočný konflikt," vyhlásil.

 

"Zatiaľ sme netestovali, či by mohli byť účinné aj iné označenia lopatiek," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies