Externú maturitu absolvujú v septembri stovky študentov

NETKY.SK • 26 August 2020, 06:59 • 2 min
Externú maturitu absolvujú v septembri stovky študentov

BRATISLAVA - Celkovo 590 maturantov bude od 3. do 7. septembra písať externé maturitné testy z vyučovacích jazykov, cudzích jazykov a matematiky. Ako ďalej v tlačovej správe informuje ministerstvo školstva, pre 247 stredoškolákov ide o opravný termín písomných maturít, pričom opravné testy si napíšu žiaci, ktorí boli neúspešní v riadnom termíne skúšok v rokoch 2017 až 2019.

slovakia

left justify in out

"Z tohtoročných maturantov prejavilo záujem dodatočne si napísať externé testy z cudzích jazykov v septembrovom termíne 343 žiakov," informuje ministerstvo.

Opravný termín maturít a externá časť maturitnej skúšky z cudzích jazykov sa budú podľa rezortu školstva konať na vybraných 39 stredných školách na Slovensku. Výsledky dostanú žiaci a školy elektronickou formou najneskôr 10 dní od absolvovania externej maturitnej skúšky.

 

img

 

Opravy z nasledovných predmetov 
Spomedzi prihlásených maturantov si 85 napíše opravnú slohovú prácu zo slovenského jazyka a literatúry. Test z matematiky si plánuje opraviť 18 žiakov. Z anglického jazyka bude opravné testy písať 120 stredoškolákov na úrovni B1, na úrovni B2 zasa 20 maturantov. Z nemeckého jazyka na úrovni B1 bude písať testy 36 žiakov, na úrovni B2 sedem maturantov. Ruský jazyk si bude opravovať osem maturantov.

 

img

 

Žiaci, ktorí sa prihlásili na opravný termín až z dvoch predmetov, budú podľa rezortu najčastejšie opravovať maturitu zo slovenského jazyka a anglického jazyka na úrovni B1. Na školách s vyučovacím jazykom maďarským budú dvaja žiaci písať opravné maturitné testy z maďarského jazyka a literatúry a šesť žiakov zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry.

 

Bilingválne školy 
Spomedzi 343 maturantov, ktorí sa prihlásili na dobrovoľný externý test z cudzích jazykov, prejavili podľa ministerstva najväčší záujem o anglický jazyk žiaci z bilingválnych škôl na úrovni C1, a to 276 maturantov. "Ďalších 57 maturantov absolvuje dobrovoľnú písomnú skúšku z anglického jazyka na úrovni B2. Z nemeckého jazyka bude písať externý test deväť maturantov na úrovni C1 a jeden na úrovni B1," informuje rezort.

 

Opatrenia pre študentov
Ministerstvo pripomína, že v čase konania septembrového termínu maturít budú platiť epidemiologické usmernenia na ochranu pred ochorením COVID-19. Maturanti preto budú musieť prísť na miesto konania maturitnej skúšky s dostatočným časovým predstihom, aby prešli kontrolou teploty pri vstupe do školy. Pri vstupe do budovy a počas skúšky budú musia mať na tvári rúško alebo ochranný štít.

 

img

 

"Spolu s dokladom totožnosti si musia priniesť Vyhlásenie o bezinfekčnosti a po celú dobu sa riadiť pravidlom R – O – R (ruky – odstup – rúško)," zdôraznilo ministerstvo.

 

Pre maturantov budú platiť aj ďalšie pokyny a nariadenia konkrétnej strednej školy, na ktorej sa bude konať opravný termín, respektíve externá časť maturitnej skúšky z cudzích jazykov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies