NASA predstavila motor do lietadla X-59, ktoré dosiahne rýchlosť 1600 km/h

NETKY.SK • 25 August 2020, 15:20 • 2 min
NASA predstavila motor do lietadla X-59, ktoré dosiahne rýchlosť 1600 km/h

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) predstavil nový prúdový motor do lietadla X-59. Očakáva sa, že stroj prekročí rýchlosť zvuku. Bude lietať rýchlosťou 1600 km/h v nadmorskej výške 17 km.

slovakia

left justify in out

Tvorcom motora je spoločnosť General Electric. Má dĺžku takmer štyri metre a váži 10 ton.

 

"Dodanie motora od spoločnosti General Electric je ďalším vzrušujúcim momentom a obrovským míľnikom pri konštrukcii modelu X-59. Už sa tešíme na prvé vzlietnutie lietadla," povedal Raymond Castner z NASA.

 

 

Lietadlo X-59 má byť pripravené na prvé skúšky v polovici budúceho roka. Počas letov nad mestami bude NASA skúmať zvukovú stopu lietadla, pričom názory obyvateľov na vyvinutú technológiu zašle NASA regulačnému úradu, ktorý následne rozhodne, či X-59 bude môcť lietať.

 


Za konštrukciu lietadla je zodpovedná americká spoločnosť Lockheed Martin, ktorá dostala od NASA na realizáciu projektu 250 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies