Na ISS vypadol jeden z dvoch chladiacich systémov

NETKY.SK • 2 August 2010, 07:23 • 2 min
Na ISS vypadol jeden z dvoch chladiacich systémov

Na ISS vypadol jeden z dvoch chladiacich systémov

slovakia

left justify in out

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) prestala cez víkend fungovať amoniaková pumpa chladiaceho systému. Dva pokusy o jej opätovné sfunkčnenie neboli úspešné, informovali v nedeľu v Houstone predstavitelia Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).
      Aby nedošlo k prehriatiu prístrojov, posádka prerušila prívod elektriny do niektorých častí stanice k počítačovým a komunikačným systémom.
      Pumpa v Systéme A nečakane vypadla v sobotu, na čo upozornil poplach. NASA sa rozhodla dočasne vyradiť z prevádzky aj dva zo štyroch gyroskopov - zariadení, ktoré udržujú ISS na určenom kurze.
      Podľa NASA stála šesťčlenná rusko-americká posádka nie je v žiadnom ohrození a všetky ostatné komponenty ISS fungujú bez problémov.
      Porucha si však vynútila dva neplánované výstupy do vesmíru, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň. Prvý by sa mal uskutočniť vo štvrtok 5. augusta, druhý o dva až tri dni neskôr. Náhradná pumpa je už na palube ISS.
      Vesmírna stanica má dva chladiace systémy, ktoré fungujú oddelene. Ak však jeden z nich vypadne, prístroje nemôžu pracovať na plný výkon, pretože produkujú priveľa tepla.
      Bez chladiacich systémov by na strane ISS otočenej k Slnku vládla teplota viac ako 120 stupňov Celzia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies