Mladý slovenský astrofyzik objavil kozmickú pavučinu medzi dvomi kopami galaxií

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 07:20 • 2 min
Mladý slovenský astrofyzik objavil kozmickú pavučinu medzi dvomi kopami galaxií

Mladý slovenský astrofyzik objavil kozmickú pavučinu medzi dvomi kopami galaxií

slovakia

left justify in out

img

Pôsobí v Ústave časticovej astrofyziky a kozmológie Stanfordskej univerzity v Kalifornii a podarilo sa mu objaviť kozmickú pavučinu medzi dvoma kopami galaxií. Reč je o mladom úspešnom slovenskom astrofyzikovi Norbertovi Wernerovi. Ako jednému z mála sa mu podarilo získať grant od Amerického úradu pre letectvo a vesmír (NASA). O tento grant sa každý rok uchádza približne 100 ľudí z celého sveta, no získať sa ho podarí iba piatim z nich. V roku 2008 bol mladý 29-ročný rodák z Rožňavy jedným z nich.
V súčasnosti sa vo svojom výskume venuje vplyvu supermasívnych čiernych dier na vývoj galaxií. "Zaujímavé je to, že keď pred 30 rokmi niekto rozprával o čiernych dierach, tak to bola veľmi exotická téma. Dnes vieme, že čierne diery prispievajú veľmi výrazným spôsobom k tomu, ako sa vyvíjajú galaxie, náš pozorovaný vesmír. Černe diery sú dnes už integrálnou súčasťou nášho chápania vesmíru," skonštatoval.
Wernerovi a jeho tímu sa podarilo zaznamenať dovtedy neznámu časť hmoty tvoriacej vesmír. Výsledkom jeho výskumu je objav vlákna horúceho plynu medzi dvoma kopami galaxií - Abell 222 a Abell 223. Ide o prevratný objav, ktorý potvrdil predpovede teoretikov z roku 1999, že asi polovica neznámej hmoty vo vesmíre tvorenej z atómov sa nachádza práve v takýchto vláknach medzi kopami galaxií. Rozloženie hmoty vo vesmíre má vláknitú štruktúru, ktorú v angličtine nazývajú "cosmic web", čo voľne preložené do slovenčiny znamená kozmická pavučina.   "Všetky hviezdy, ktoré vidíme na oblohe, sú v našej galaxii. Voláme ju mliečna cesta. Naša galaxia obsahuje asi 400 miliárd hviezd, ale vo vesmíre sú ďalšie stovky miliárd galaxií podobných mliečnej ceste a ja sa venujem tej veľkoškálovej štruktúre vesmíru, teda iným galaxiám vo vesmíre, a ako je vlastne hmota rozložená vo vesmíre," vysvetlil mladý vedec.
So svojou prednáškou "Temná stránka vesmíru" sa dnes predstavil verejnosti ako hosť vedeckej kaviarne pod názvom Veda v Centre, ktorú organizovalo Národné centrum pre popularizáciu vedy techniky v spoločnosti, ktoré je súčasťou Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR). "Moja prednáška je o tom, čo o vesmíre nevieme a o vesmíre vieme toho len veľmi málo. Hovorí o neznámom, o tom, odkiaľ vieme, že tmavá hmota a tmavá energia existuje a o spôsoboch, akými ju skúmame," skonštatoval.
O svojom povolaní hovorí mladý astrofyzik ako o splnenom chlapčenskom sne. Už na základnej škole totiž sníval, že bude astronómom. "Všetkým mladým ľuďom a deťom, ktorí snívajú o tom, že raz poletia do vesmíru alebo budú astronómami, alebo majú akýkoľvek sen, odporúčam, aby si za tým išli a aby tomu svojmu snu verili. To je veľmi dôležité," odkázal Werner.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies