Začala sa konferencia Cezhraničná spolupráca a Východné partnerstvá

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 11:55 • 2 min
Začala sa konferencia Cezhraničná spolupráca a Východné partnerstvá

Začala sa konferencia Cezhraničná spolupráca a Východné partnerstvá

slovakia

left justify in out

Podnietiť diskusiu o budúcnosti vzťahov EÚ s jej východnými susedmi s dôrazom na Ukrajinu je cieľom medzinárodnej konferencie Cezhraničná spolupráca a Východné partnerstvá, ktorá sa začala dnes v Košiciach.
Dvojdňové podujatie zorganizovalo občianske združenie (OZ) SKARB (z poľštiny Poklad, pozn. TASR) so sídlom v Krakove. Spája bývalých absolventov renomovaného štipendijného programu Nadácie Roberta Boscha nazývanom Carl Friedrich Goerdeler Kolleg. Program je zameraný na pracovníkov verejnej správy zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Bulharska a Rumunska a od roku 2002 umožňuje nadobúdanie nových skúseností a kontaktov formou deväťmesačných štipendijných stáží v štátnej správe Spolkovej republiky Nemecko. Po ukončení stáží bývalí štipendisti pokračujú v aktivitách v rámci organizácie SKARB, ktoré každoročne vrcholia zorganizovaním medzinárodnej konferencie v jednej z jej členských krajín, tentoraz na Slovensku.
Ako uviedol pre TASR predseda SKARB-u Rafal Kocot (Poľsko), členstvo východných krajín v EÚ zatiaľ síce nie je na "horúcom" programe dňa, dôležité je však podporovať demokratizačné procesy a občiansku spoločnosť v týchto štátoch, čo je aj úlohou štipendistov  a členov OZ SKARB.
Konzul Generálneho konzulátu Ukrajiny v SR so sídlom v Prešove Juriy Koliadynskyi pripomenul, že nové vedenie Ukrajiny a prezident Viktor Janukovyč potvrdil smerovanie krajiny do európskych štruktúr. "Perspektíva európskej integrácie je pre nás dôležitá a Ukrajina, ktorá je hneď za východnou hranicou Schengenu, vníma v tomto smere Slovensko ako dobrého a spoľahlivého partnera," povedal konzul. Dodal, že aj keď vonkajšia hranica EÚ prináša určité problémy, tie sa riešia operatívne diplomatickými cestami tak, aby cezhraničná spolupráca bola efektívna.
Záštitu nad konferenciou prevzal primátor Košíc František Knapík. Zdôraznil, že mesto Košice patrí medzi najväčšie na východnej hranici Schengenu a téma Východného partnerstva je perspektívna a užitočná. Informoval, že súčasťou konferencie je prezentácia košického projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. "V koncepčnom zameraní projektu je aj snaha búrať kultúrou politické hranice Schengenu a z tohto hľadiska považujem tému EHMK za vhodne začlenenú," dodal Knapík.
Dnes boli na programe konferencie panelové diskusie k  problematike Východného partnerstva a perspektíve ich ďalšieho vývoja vo vzťahu k EÚ, ako aj analýza praktickej politiky Východného partnerstva, prezentácia príkladov spolupráce a diskusia o výzvach, problémoch a výhodách partnerstva. Druhy deň konferencie (piatok 2. júla) bude venovaný návšteve ukrajinského Užhorodu. Vyvrcholí stretnutím s oficiálnymi zástupcami mesta a zakarpatského regiónu a diskusiou na tému konferencie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies