Dexia predala svoju slovenskú dcéru finančnej skupine Penta

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:25 • 2 min
Dexia predala svoju slovenskú dcéru finančnej skupine Penta

Dexia predala svoju slovenskú dcéru finančnej skupine Penta

slovakia

left justify in out

Belgicko-francúzska banka Dexia dnes oznámila, že predala 88,71-% podiel vo svojej slovenskej dcére investičnej skupine Penta.
      Transakcia bola podľa Dexie súčasťou dohody s Európskou komisiou. Tá banke nariadila, aby výmenou za záchranný balík vo výške 6,4 miliardy eur, ktorý jej v roku 2008 poskytli Belgicko, Francúzsko a Luxembursko, v rámci reštrukturalizácie do 31. októbra 2012 slovenskú dcéru predala.
      "Penta Investments ako nový akcionár má zdravú bankovú stratégiu a jasnú víziu. Tá je zameraná na rozširovanie retailových aktivít banky a pokračovanie obchodov v komunálnom sektore. Klienti budú môcť naďalej plne profitovať zo služieb špičkovej kvality," povedal v tejto súvislosti generálny riaditeľ Dexia banky Slovensko Stefaan Depaepe.
      Kúpno-predajná zmluva bola podpísaná za štandardných podmienok a podlieha súhlasu Národnej banky Slovenska (NBS) a Protimonopolného úradu (PMÚ) SR. Zavŕšenie transakcie sa očakáva počas prvého štvrťroka 2011. Výška transakcie nebude podľa vyjadrenia Penty zverejnená a po ukončení transakcie dá nadobúdateľ cenovú ponuku aj minoritným akcionárom.
      "Skupina Dexia bude naďalej podporovať Dexia banku Slovensko až do ukončenia transakcie, aby sa zabezpečil plynulý prechod, zatiaľ čo banka bude naďalej poskytovať profesionálne služby svojim klientom," konštatuje sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca Dexia banky Michal Fúrik.
      "Dexia banka Slovensko má vyvážený biznis model. Penta má v úmysle zachovať dlhodobé partnerstvo s municipalitami, ktoré zostane jedným z pilierov podnikania banky. Príležitosť vidíme najmä v oblasti retailu, našim cieľom je rozšíriť retailovú pôsobnosť banky a posilniť jej pozíciu v tomto sektore," priblížil v stanovisku k transakcii partner Penta Investments Jozef Oravkin.
      Rozšíriť investície vo finančnom sektore sa podľa neho finančná skupina rozhodla na základe svojich skúsenosti z bankového sektora, na ktorom doteraz pôsobila prostredníctvom Privatbanky a ktoré dokazujú, že na slovenskom bankovom trhu je priestor na konsolidáciu.
      Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v sektoroch private equity a v realitnom developmente. V oblasti private equity spravuje jediný fond svojich piatich partnerov, akcionárov spoločnosti. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 25.000 pracovníkov a konsolidované tržby skupiny dosiahli vlani 2,2 miliardy eur. Investuje predovšetkým do oblasti energetiky, retailu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, privátneho bankovníctva, telekomunikácií a zábavného priemyslu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies