Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 4 %

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:21 • 2 min
Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 4 %

Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 4 % - Slovensko Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) zvýšila svoju prognózu rastu rozvíjajúcich sa európskych ekonomík v tomto a budúcom roku. Varovala však, že niektoré krajiny, ako napríklad Turecko, sú zran

slovakia

left justify in out

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) zvýšila svoju prognózu rastu rozvíjajúcich sa európskych ekonomík v tomto a budúcom roku. Varovala však, že niektoré krajiny, ako napríklad Turecko, sú zraniteľné a môže sa ich výrazne dotknúť náhla zmena nálady investorov, ktorá zastaví prílev špekulatívneho kapitálu.
      Rozvíjajúce sa európske ekonomiky profitujú z razantného oživenia Nemecka. EBOR preto zvýšila predpoveď tohtoročného rastu ekonomiky regiónu na 4,2 % z 3,5 %, ktoré prognózovala ešte v júli. Na budúci rok by sa mala expanzia spomaliť na 4,1 %. EBOR v júli očakávala pre budúci rok rast na úrovni 3,9 %.
      Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa podľa aktuálnej prognózy EBOR tento rok zvýši o 4 % a na budúci rok o 3,5 % po vlaňajšom poklese o 4,7 %. Banka tak zvýšila svoju prognózu rastu slovenskej ekonomiky o 0,9 respektíve 0,1 percentuálneho bodu. Opatrenia na konsolidáciu verejných financií by podľa EBOR mali zastaviť nárast zadlženosti.
      EBOR ponechala nezmenenú predpoveď pre Rusko, ekonomika ktorého by si mala tento rok polepšiť o 4,4 % a na budúci rok o 4,6 %.
      "Príčinou, prečo sme aktualizovali svoje prognózy, je Nemecko. Región do istej miery uchránila odolnosť nemeckej ekonomiky," uviedol hlavný ekonóm EBOR Erik Berglof. Motorom ekonomík zostáva vývoz, ktorý sa prudko zvyšuje, avšak domáci dopyt ostáva vo väčšine krajín slabý. Mnohé tiež majú fiškálne problémy, takže musia realizovať úsporné opatrenia.
      Banka tiež varovala, že krajiny juhovýchodnej Európy naďalej ohrozuje riziko nákazy z gréckej dlhovej krízy. Krajiny strednej a východnej Európy sa dostávajú z najhoršej recesie od pádu komunizmu pred dvoma desaťročiami, keď bola založená aj EBOR, ktorá má pomáhať štátom strednej Európy, západného Balkánu až po strednú Áziu pri transformácii na trhové ekonomiky.
      Podľa EBOR oživenie získava na šírke, aj keď zostáva nerovnomerné. Ekonomiky niektorých krajín podporuje rast cien komodít, ktoré vyvážajú, a prílev kapitálu. Iné zostávajú v recesii alebo ich rast zostáva len mierny. Problémy s naštartovaním ekonomiky majú napríklad pobaltské krajiny alebo Maďarsko, ktorého HDP sa tento rok podľa EBOR zvýši len o 0,8 % po vlaňajšom prepade o 6,3 %. Všetky pobaltské ekonomiky zaznamenali vlani dvojciferný percentuálny prepad. Litva a Estónsko by sa mali tento rok vrátiť k miernemu rastu. Lotyšský HDP bude pokračovať v poklese a podľa prognózy EBOR by sa mal znížiť o 1 %.
      Podľa Berglofa krajiny strednej a východnej Európy musia urýchliť štrukturálne reformy, aby z recesie vyšli silnejšie. Dodal, že sa nesmú uspokojiť s terajším prudkým prílevom kapitálu, ktorého príčinou sú nízke úrokové sadzby v rozvinutých krajinách, ako sú USA a Japonsko, alebo považovať pozitívny trend v oblasti výmenných kurzov za trvalý.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies