Globálna ekonomika spomaľuje, ale neprepadá sa do recesie

NETKY.SK • 13 September 2011, 15:48 • 2 min
Globálna ekonomika spomaľuje, ale neprepadá sa do recesie

Globálna ekonomika spomaľuje, ale neprepadá sa do recesie

slovakia

left justify in out

Tempo rastu globálnej ekonomiky sa spomaľuje, ale neobjavili sa žiadne signály, že by sa prepadala do recesie. Zhodli sa na tom centrálni bankári na dnešnom stretnutí v sídle Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS).
      Centrálne banky sú pripravené poskytnúť v prípade potreby finančným inštitúciám likviditu, ale žiadnu konkrétnu akciu neplánujú. Uviedol prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet, ktorý stretnutiu predsedá.
      Centrálni bankári podľa neho výboj situácie vo svete neustále konzultujú a sú pripravení zakročiť, čo však neznamená, že prijmú rovnaké opatrenia. Každý z nich má totiž svoju zodpovednosť a situácia v jednotlivých krajinách je odlišná.
      Dokumentuje to aj vývoj v Grécku, ktoré podľa najnovších správ má peniaze na dôchodky a platy štátnych zamestnancov len do konca októbra.
      Trichet v tejto súvislosti vyzval politikov, aby urýchlene a v plnej miere začali realizovať všetky dohody, vrátane záverov júlového summitu o zvýšení úverovej kapacity európskeho záchranného fondu a poskytnutí druhej finančnej pomoci Grécku.
      Vláda v Aténach však neplní podmienky ani vlaňajšej dohody o úvere od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu. Grécku tak hrozí, že nedostane načas ďalšiu, v poradí už šiestu splátku vo výške 8 miliárd eur.
      "Všetky inštitúcie vyzývajú Grécko, aby plnilo svoje záväzky," dodal Trichet.
      Nedávne rozhodnutie člena Výkonnej rady ECB Jürgena Starka, ktorý v piatok (9.9.) rezignoval na svoju funkciu pre konflikt vo vedení banky za kontroverzný program nákupu dlhopisov, však ukázal, že ani v ECB nevládne jednota v tom, ako postupovať v prípade Grécka.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies