MMF očakáva, že ekonomika Nemecka vzrastie tento rok o 3,2 %

NETKY.SK • 13 Júl 2011, 11:30 • 2 min
MMF očakáva, že ekonomika Nemecka vzrastie tento rok o 3,2 %

MMF očakáva, že ekonomika Nemecka vzrastie tento rok o 3,2 %

slovakia

left justify in out

Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že nemecká ekonomika vzrastie tento rok o 3,2 %, krajina však musí urobiť viac na podporu rastu v stredno a dlhodobom meradle. Informoval o tom dnes zástupca riaditeľa Oddelenia MMF pre Európu Juha Kähkönen pri prezentácii výročnej správy o najsilnejšej ekonomike eurozóny.
      Oficiálna prognóza nemeckej vlády z apríla udáva, že tohtoročný rast dosiahne okolo 2,6 %, podľa viacerých ekonómov a aj MMF je však na tom Nemecko podstatne lepšie. V minulom roku vzrástol hrubý domáci produkt Nemecka o 3,6 %.
      Podľa Kähkönena "Nemecko dokázalo vymazať všetky straty v oblasti zamestnanosti a produkcie spôsobené hospodárskou krízou a dnes je v pozícii, o akej môže väčšina priemyselne vyspelých ekonomík iba snívať".
      Ako však dodal, v stredno a dlhodobom meradle sa v dôsledku spomaľovania rastu svetového obchodu a výdavkových škrtov viacerých krajín očakáva, že nemecké hospodárstvo bude rásť v priemere len o 1,25 % ročne. Podľa výročnej správy by krajina mala viac podporiť domáci dopyt, aby znížila závislosť od vývozu a podporila stabilný rast aj v neskoršom období. Navyše by tak stimulovala aj ďalšie ekonomiky.
Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies