Ekonomickí poradcovia odporučili japonskej vláde zvýšenie daní

NETKY.SK • 27 Jún 2011, 09:30 • 2 min
Ekonomickí poradcovia odporučili japonskej vláde zvýšenie daní

Ekonomickí poradcovia odporučili japonskej vláde zvýšenie daní

slovakia

left justify in out

Japonsko by malo zvýšiť dane, aby si zabezpečilo financie potrebné na rekonštrukciu severovýchodného pobrežia zničeného zemetrasením a vlnami cunami z 11. marca. Oznámil to dnes výbor ekonomických poradcov japonskej vlády. "Musíme si zabezpečiť zdroje na rekonštrukciu, čo je možné len prerozdelením nákladov medzi obyvateľstvo," uviedol výbor v návrhu, ktorý poslal premiérovi Naotovi Kanovi.
      Zatiaľ však nie je jasné, či sa návrhy výboru podarí v krátkom čase zrealizovať, keďže Naoto Kan sa chystá na odchod z funkcie a opozícia, ktorá kontroluje hornú komoru parlamentu, blokuje prijímanie zákonov, aby Kanov odchod urýchlila. Premiér kritizovaný za pomalú reakciu na prírodnú katastrofu síce začiatkom júna prežil hlasovanie o dôvere v parlamente, dal však najavo, že bude uvažovať o odchode z funkcie. Termín ale nestanovil, čím podráždil opozíciu aj kritikov vo vlastnej strane.
      Výbor vyzval na dočasné zvýšenie firemných a spotrebných daní, ako aj dane z príjmu. Podľa výboru je zvýšenie daní nevyhnutné na udržanie dôvery finančných trhov v japonskú ekonomiku, ktorú zaťažuje extrémne vysoký verejný dlh. Ten prekračuje 200 % hrubého domáceho produktu (HDP).
      Poradcovia zároveň navrhli vytvorenie špeciálnych zón v zemetrasením postihnutej oblasti, v ktorých by platilo zrýchlené administratívne konanie, aby sa rekonštrukcia urýchlila. Ďalej vyzvali vládu na výraznejšiu podporu obnoviteľných zdrojov energií, najmä slnečnej, veternej, vodnej a geotermálnej s tým, že severovýchodné Japonsko má na to vhodnú geografickú polohu. Podpora obnoviteľných zdrojov energie by vytvorila nové pracovné miesta, čím by sa vykompenzovali ich straty spôsobené haváriou jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú poškodili vlny cunami.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies