Eurozóna odložila vyplatenie pomoci pre Grécko

NETKY.SK • 18 November 2010, 08:38 • 2 min
Eurozóna odložila vyplatenie pomoci pre Grécko

Eurozóna odložila vyplatenie pomoci pre Grécko

slovakia

left justify in out

img

Vyplatenie ďalšej časti záchranného úveru pre Grécko sa odkladá. Dohodli sa na tom ministri financií eurozóny. Atény totiž neplnia podmienky záchranného programu.
      Ďalšia tranža mala byť pôvodne uvoľnená v decembri, ale posúva sa na január, informoval dnes rakúsky minister financií Josef Pröll, ktorý v utorok (16.11.) kritizoval Grécko za porušovanie podmienok záchranného úveru. Podľa Prölla Atény neplnia svoje záväzky na strane príjmov, konkrétne v daňovej oblasti.
      "V krátkosti sme diskutovali o Grécku. Tranža úveru pre Grécko sa odloží na január a nebude vyplatená v decembri. Počkáme si na grécke čísla, ale teraz vyzerajú výrazne lepšie," popísal dnes Pröll pred novinármi utorkové stretnutie ministrov financií eurozóny.
      Hovorca rakúskeho ministra financií neskôr potvrdil, že Pröll hovoril o posunutí uvoľnenia celej tranže, nielen rakúskeho príspevku. "Minister Pröll mal na mysli celú Euroskupinu."
      Podľa prvej neoficiálnej reakcie z kruhov gréckeho ministerstva financií sú za neplnením podmienok "technické príčiny". Experti Európskej únie (EÚ), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB) pravidelne pred uvoľnením každej tranže úveru kontrolujú verejné financie Grécka. Delegácia zatiaľ neukončila svoje hodnotenie, ktoré bude základom pre vyplatenie ďalšej pomoci. Konečné rozhodnutie by malo padnúť na decembrovom summite EÚ.
      Európsky štatistický úrad v pondelok (15.11.) revidoval vlaňajší rozpočtový deficit Grécka na 15,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z pôvodne uvádzaných 13,6 %. Celkový verejný dlh na konci vlaňajška predstavoval 126,8 % HDP, pričom podľa aprílových údajov mal byť "len" 115,1 % HDP.

Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies