Rada EÚ a EP sa dohodli na zriadení finančných kontrolných orgánov

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:21 • 2 min
Rada EÚ a EP sa dohodli na zriadení finančných kontrolných orgánov

Rada EÚ a EP sa dohodli na zriadení finančných kontrolných orgánov

slovakia

left justify in out

img

Predstavitelia Rady Európskej únie a Európskeho parlamentu sa dnes po dlhých rokovaniach dohodli na forme zabezpečenia lepšieho finančného dohľadu. Oznámil to komisár pre vnútorný trh Michel Barnier.
      Rozhodnutie sa prijalo po "finančnom trialógu", na ktorom sa zúčastňujú zástupcovia EP, Rady i Európskej komisie. Podľa dohody sa od budúceho roka vytvoria štyri nové orgány, ktoré by mali včas alarmovať EÚ v prípade, že nastane neprehľadná a netransparentná situácia na trhoch, burzách, poisťovacom sektore i v obchodovaniach jednotlivých finančných inštitúcií. Orgány budú mať vo svojej právomoci takisto komisii pomáhať pri návrhoch legislatívy EÚ, ktorá by regulovala nekalé obchodovanie a bude úzko spolupracovať s národnými regulačnými orgánmi.
      Európska únia chcela kontrolu posunúť na najvyššiu úroveň v snahe zabrániť zložitej situácii, do ktorej sa európska 27-ka dostala počas posledných dvoch rokov následkom stále pretrvávajúcej finančnej krízy.
      "Implementácia tohto konceptu je nevyhnutná k tomu, aby sa dosiahla v Európe väčšia finančná stabilita a aby sme predišli ďalším krízam v budúcnosti. Som presvedčený, že po tom, ako začnú úrady fungovať, Európa sa stane finančne bezpečnejšou a pritiahne tak aj pozornosť investorov, pre ktorých bude atraktívnejšia," konštatoval v oficiálnom vyhlásení Barnier.
      Dohodu musia ešte odobriť ministri financií členských štátov i plénum Európskeho parlamentu. "Dúfam, že sa to stane v najbližších dňoch," apeloval Barnier na Radu i EP, aby zaradili hlasovanie o vzniku nových finančných úradov už na budúcotýždňovom zasadnutí Rady EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti resp. plenárnej schôdzi EP v Štrasburgu. Pokiaľ návrh prejde Radou i EP, nové kontrolné orgány by mali začať prácu od 1. januára budúceho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies