Moc v Líbyi preberá maršál Haftar

NETKY.SK • 28 Apríl 2020, 06:20 • 2 min
Moc v Líbyi preberá maršál Haftar

TRIPOLIS - Líbyjský poľný maršal Chalíf Haftar v pondelňajších hodinách oznámil, že jeho Líbyjská národná armáda (LNA) preberá riadenie krajiny.

slovakia

left justify in out

Dohoda končí

"Vrchné velenie ozbrojených síl preberá riadenie krajiny a oznamuje ukončenie platnosti schírátskej dohody," povedal Haftar.

 

Dohodu o spoločnej vláde súperiace líbyjské frakcie uzavreli v roku 2015 v marockom Schíráte po mesiacoch rokovaní sprostredkovaných OSN. Podľa Haftara táto politická dohoda "krajinu zničila a patrí už do "temnej minulosti".

 

img

 

Nevysvetléne dôvody prebratia moci

"Napriek veľkému bremenu zodpovednosti prijímame vôľu národa," povedal Haftar. Vo svojom krátkom televíznom príhovore však nevysvetlil, akú podobu bude mať nová mocenská štruktúra. Bezprostredne neboli jasné ani politické dôsledky tohto mandátu.

 

Dve vlády v krajine

Na ropu bohatá severoafrická krajina má dve konkurenčné vlády - jednu v Tripolise a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje Haftar. Ten vlani v apríli nariadil svojim silám ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis, v rámci ktorej už obsadili veľké časti Líbye.

 

img

 

Nepokoje po smrti diktátora

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín, ktoré podporujú rôzne iné štáty.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies