99-ročný veterán vybral na pomoc zdravotníkom takmer 3 miliónov eur

NETKY.SK • 17 Apríl 2020, 16:30 • 2 min
99-ročný veterán vybral na pomoc zdravotníkom takmer 3 miliónov eur

Viac ako 2,5 milióna libier (2 868 190 eur) vybral cez crowdfundingovú stránku na pomoc britskému zdravotníckemu systému (NHS) 99-ročný Tom Moore.

slovakia

left justify in out

 

Vojnový veterán sľúbil, že do svojich stých narodenín na konci apríla prejde stokrát svoju záhradu, informovala agentúra Reuters. 

 

Pôvodne chcel Moore vybrať len tisíc libier

Moore, ktorý býva v meste Marston Moretaine severne od Londýna, chcel podľa svojich slov vyjadriť vďaku britským zdravotníkom, ktorí sa o neho v minulosti vždy dobre postarali.

 

Teraz NHS pritom čelia veľkému náporu pacientov kvôli pandémii. Ochoreniu už podľahlo v Británii viac ako 12-tisíc ľudí.

 

"Čím viac peňazí, tým lepšie, pretože keď som bol v nemocnici so svojimi bedrami a potom s hlavou, starostlivosť, akú som dostal, bola úplne neuveriteľná," povedal Moore.

 

Od doby, kedy si zlomil krčok, sa muž pohybuje len za pomoci chodítka, napriek tomu sa rozhodol osloviť darcu práve sľubom, že bude chodiť po záhrade.

 

"Šťastie praje odvážnym a to oni sú, sú odvážni," povedal Moore na adresu britských zdravotníkov. Sám vďaka svojej odvahe získal počas druhej svetovej vojny, kedy bojoval v Ázii, niekoľko medailí.

 

 

Prekonal ďalší cieľ

Moore vybral v zbierke, na ktorú prispelo vyše 120-tisíc ľudí, už oveľa viac než pôvodne plánovaných tisíc libier. Prekonal dokonca aj ďalší stanovený cieľ: získať 500-tisíc libier. Napriek tomu vo svojej záhradnej misii hodlá pokračovať.

 

Denne chce svoju záhradu, ktorá meria na dĺžku 25 metrov, prejsť aspoň desaťkrát. Až splní cieľ stovky dĺžok, nechce prestať.

 

"Budem ďalej chodiť sem a tam aj po narodeninách. Kým budú ľudia prispievať na NHS, budem chodiť," uviedol Moore, ktorý oslávi sté narodeniny 30. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies