AKTUALIZÁCIA: Miroslav M. bol odsúdený na 23 rokov väzenia

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 10:27 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Miroslav M. bol odsúdený na 23 rokov väzenia

Súdna znalkyňa Ľubomíra Izáková vo svojom znaleckom posudku z odboru psychiatrie informovala o duševnom zdraví Miroslava Marčeka. Marček je obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, k činu sa priznal.

slovakia

left justify in out

Stanovisko psychiatričky

Podľa analýzy Izákovej Marček nie je duševne chorý a jeho resocializácia je nepravdepodobná. Obvinený nie je závislý od alkoholu alebo drog a v čase vykonania vraždy vedel, čo robí. "Miroslav M. vzhľadom na svoj duševný stav mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť a vedel a vie svoje konanie ovládať," uvádza sa v závere znaleckého posudku. Motivácia obžalovaného na vraždu bola podľa posudku s najvyššou pravdepodobnosťou zištná.

 

Pred súdom vypovedá aj psychológ

Výsluch znalkyne Izákovej bol veľmi krátky vzhľadom na to, že k jej posudku nemali otázky žiadne z procesných strán ani súd. Pred súdom momentálne vypovedá psychológ Robert Máthé.

 

img

Michal Marček 

 

Marčekovi hrozí doživotie

Znalecký posudok z odborov psychiatrie a psychológie je podľa právnej praxe nevyhnutnosťou pri zvažovaní doživotného trestu odňatia slobody. Ten Miroslavovi M. za vraždu hrozí, avšak obísť môže aj s nižším trestom. Obžalovaný sa na pojednávaní nezúčastňuje, jeho obhajca Martin Endrödy očakáva v pondelok rozsudok.

 

Strelcom bol práve Marček

Miroslav M. sa už počas vyšetrovania priznal, že zastrelil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Podľa vlastných slov tak urobil spolu s Tomášom Sz., ktorý vinu naďalej popiera, a na objednávku Zoltána Andruskóa. Ten bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest. Okrem toho sa Miroslav M. priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára. Toho mal zavraždiť s úmyslom lúpeže. Z objednávky vraždy novinára sú obžalovaní Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Viac o Marčekovi sa dozviete v článku "Miroslav M. opísal vraždu Kuciaka, pozostalým sa ospravedlnil"

 

img

Marian Kočner

 

Miroslav M. je odsúdený

Úhrnný trest v dĺžke 23 rokov väzenia za vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, podnikateľa Petra Molnára a ďalšie skutky uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku obžalovanému bývalému vojakovi Miroslavovi M. z Kolárova.

Odpykať by si ho mal v zariadení s najprísnejším stupňom stráženia. Takisto mu súd vymeral ochranný dohľad na dobu troch rokov. Poškodeným rodičom Jána Kuciaka by mal tiež uhradiť nemajetkovú ujmu vo výške 140-tisíc eur, matke Martiny Kušnírovej 70-tisíc eur a sestre Petra Molnára Silvii 40-tisíc eur. Miroslav M. sa k žalovaným skutkom priznal, preto bol vylúčený na samostatné konanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies