REPORTÁŽ: Kabinet Igora Matoviča bude ďalej rokovať o riešení mimoriadnej situácie

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 13:30 • 2 min
REPORTÁŽ: Kabinet Igora Matoviča bude ďalej rokovať o riešení mimoriadnej situácie

BRATISLAVA - Vláda bude rokovať aj dnes o opatreniach, ktoré by mali pomôcť s riešením mimoriadnej situácie spôsobenej šírením koronavírusu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Vláda v utorok 24. marca schválila núdzový stav aj pre sociálne zariadenia, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť. Ministri kabinetu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) odobrili na zasadnutí aj dočasné pozastavenie niektorých lehôt v súvislosti s mimoriadnym stavom pre nový koronavírus.

 

 

Skúškové obdobie na školách bude zrejme zrušené

Kabinet takisto schválil možnosť pre ministra školstva posunúť termíny maturitných skúšok či Testovania 9 a tiež možnosť zrušiť ich pre daný školský rok. Vláda v prípade oboch návrhov odobrila aj skrátené legislatívne konanie.

Rezort spravodlivosti, ktorý materiál predložil, uvádza v sprievodných dokumentoch, že ide o dočasné pozastavenie, ktoré bude zatiaľ platiť do 30. apríla tohto roka.

 

V praxi sa napríklad odložia exekúcie, vyhlásenie konkurzov či pojednávania súdov s účasťou verejnosti. Legislatíva tiež umožní obchodným spoločnostiam konať bez fyzického kontaktu, teda takzvane per rollam. Návrh zákona vyrieši situáciu aj na Najvyššom súde SR, kde momentálne chýba vedenie.

 

img

 

Každú nedeľu bude všetko zatvorené

Funkciu bude až do zvolenia nového predsedu dočasne vykonávať služobne aj vekovo najstarší sudca. Rovnako legislatíva vyrieši aj otázku piatich členov Súdnej rady SR, ktorí sa vzdali ešte v pondelok funkcií. Mandát im v prípade súhlasu Národnej rady SR automaticky zanikne deň po nadobudnutí účinnosti spomínaného zákona. Ich miesta tak bude možné prakticky obsadiť ihneď.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia výchovno-vzdelávacích zariadení od 16. marca. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť.

 

Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami. Každú nedeľu budú zatvorené aj potraviny, drogérie, lekárne, predajne tlače či krmív pre zvieratá. Dôchodcovia budú mať na nákupy vyčlenený čas od 9:00 do 12:00. Zavádza sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti. Všetky školy budú zatvorené do odvolania. V utorok bolo na Slovensku potvrdených 204 prípadov koronavírusu.

 

img

 

Do programu schôdze pribudol ďalší vládny návrh

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) otvoril druhý deň tretej schôdze Národnej rady (NR) SR. Poslanci by mali počas dňa diskutovať o vládnom návrhu na zmeny justícii pre ochorenie COVID-19, ktorý zahŕňa aj sprístupnenie dát od mobilných operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

 

Do programu schôdze pribudol vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý by sa mal prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci by mali v stredu rokovať aj po 19.00, až do prerokovania všetkých bodov programu.

 

V skrátenom legislatívnom konaní sa venujú poslanci aj návrhu na zmeny v justícii z dielne rezortu spravodlivosti. Počas dňa by mali o ňom i definitívne rozhodnúť. Návrh počíta s tým, že by mal ÚVZ SR možnosť používať dáta od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ.

 

Toto tajomstvo by nemalo zahŕňať iba lokalizačné dáta, ale aj informácie o tom, kto, komu a ako dlho telefonuje. Takéto možnosti by mal ÚVZ v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu s tým, že by zber a uchovávanie týchto dát trvalo najneskôr do konca kalendárneho roka.

 

Nová legislatíva obsahuje aj návrh, aby sa plynutie súkromnoprávnych lehôt v súvislosti s novým koronavírusom mohlo prerušiť. Upraviť by sa mohlo aj odvolávanie členov Súdnej rady SR.

 

img

 

V rómskych osadách sa budú musieť nasadiť špeciálne postupy, tvrdí Matovič

Pred dnešným rokovaním vlády to konštatoval predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Vysvetlil, že cieľom tých postupov je zabezpečiť základnú hygienu a minimalizovať pravdepodobnosť šírenia nákazy, aby všetci nato nedoplatili.

Matovič zároveň avizoval, že krízový štáb oddnes posilní aj bývalý splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý sa s ďalším človekom sústredí iba na otázku problematiky a riešenia Covid-19 v rómskych osadách.

 

„Potrebuje to iný, špeciálny prístup. Keď žiadame nosiť rúška, správať sa zodpovedne, umývať si ruky, veľmi ťažko to padne v osadách, kde sme ako štát zlyhali, lebo za tridsať rokov od revolúcie štát nebol schopný tam dotiahnuť ani prípojku pitnej vodu," prízvukoval premiér.

 

img


Na problematiku Rómov v chudobných komunitách počas rizika šírenia nákazy koronavírusom v pondelok reagovalo aj takmer 40 zástupcov občianskej spoločnosti. Apelovali na vládu SR, aby upriamila pozornosť na vylúčené rómske komunity pri prevencii tohto ochorenia. Podľa nich bez hlbšej zainteresovanosti štátu riziko nákazy koronavírusom sami nezvládnu. Vo výzve podotkli, že je dôležité, aby k plánovaniu boli do krízových štábov prizvaní aj zástupcovia iniciatív, ktoré pôsobia v teréne, spájajú dobrovoľníkov a mimovládne organizácie, a tiež, aby bol do riešenia rovnocenne prizvaný aj Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorý má byť koordinujúcim orgánom týchto iniciatív. So znením výzvy na vytvorenie krízových riešení sa stotožňuje a plne ho podporuje aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia škôl do odvolania. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami. Každú nedeľu budú zatvorené aj potraviny, drogérie, lekárne, predajne tlače či krmív pre zvieratá. Dôchodcovia budú mať na nákupy vyčlenený čas od 9:00 do 12:00. Zavádza sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti. Aktuálne je na Slovensku potvrdených 216 prípadov koronavírusu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies