Zatvoria všetky školy kvôli koronavírusu?

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 13:30 • 2 min
Zatvoria všetky školy kvôli koronavírusu?

Krízový štáb bude vo štvrtok zvažovať, či sa na 14 dní zatvoria všetky školy a školské zariadenia. Pred rokovaním vlády to uviedol premiér SR Peter Pellegrini.

slovakia

left justify in out

"Má to vážne dopady na fungovanie spoločnosti, ak však stiahneme milión ľudí z obehu, je dobrý predpoklad, že znížime riziko nákazy," konštatoval Peter Pellegrini.

 

Počet operátorov sa rozšíri
Ako Pellegrini uviedol, má sa tiež rozšíriť počet operátorov obsluhujúcich infolinky. Pomôcť by mohli lekárske fakulty, linky by mali obsluhovať študenti v piatom ročníku, doktorandi a rezidenti. "Pomocná ruka bola podaná z Košíc, ideme sa spojiť aj s rektorom univerzity v Bratislave. V piatom ročníku už študenti vedia podať fundovanú informáciu, už možno lepšiu ako operátor," konštatoval.

 

Pellegrini prosí o pomoc aj lekárov a sestry
Premiér zároveň vyzval lekárov a sestry v ambulanciách, aby dvíhali telefóny a venovali sa pacientom, ktorí spadajú do ich obvodu. Tým sa podľa neho odľahčia preťažené infolinky. Musia podľa premiéra pomôcť všetci, žiaden štát v Európe nie je pripravený na takýto nápor. "Ani dobre vybavené callcentrum nezvládne 17-tisíc hovorov denne," dodal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KORONAVÍRUS NA SLOVENSKU - ÚSTREDNÝ KRÍZOVÝ ŠTÁB PRIJAL NIEKOĽKO ROZHODNUTÍ Dnes ráno bol na Slovensku identifikovaný prvý prípad nákazy koronavírusom. Ústredný krízový štáb prijal niekoľko rozhodnutí: ➡️ s okamžitou platnosťou sa vydáva zákaz návštev v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb i väzniciach ➡️ počnúc pondelkom budú pozastavené všetky lety (prílety aj odlety) do Talianska ➡️ občanom Slovenskej republiky sa odporúča, aby podstúpili dobrovoľnú karanténu a nenavštevovali verejné podujatia, nákupné centrá či bohoslužby. Zároveň vyzývam občanov a chcem ukľudniť slovenskú verejnosť, nie je dôvod na paniku. V tejto situácii je ale v záujme vlastného zdravia najlepšie ostať doma. Viac informácií nájdete na www.health.gov.sk alebo ‪0800 221 234‬. #koronavirus #predsedavlady #peterpellegrini

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Pellegrini (@peter_pellegrini),

 

Testovať budú len vážne chorých ľudí
Ako premiér informoval, posádky záchraniek v Bratislavskom kraji v stredu ráno začali odoberať vzorky pacientom u nich doma. Rozširujú sa tiež kapacity, budú k dispozícii dva alebo tri druhy testov. Ľudí s ľahšími príznakmi budú testovať na protilátky, pričom úspešnosť týchto testov je 97 až 98 %. Pellegrini opäť upozornil, že sa na koronavírus nebudú robiť preventívne testy. "Ani tomu, kto len zakašle a bol na lyžovačke, nič mu však nie je," uviedol. Nemáme na to podľa premiéra kapacity, testovať musíme vážne chorých ľudí. Nástupom rýchlotestov sa podľa neho budú kapacity rozširovať. "Budeme koordinovať všetkých, ktorí vedia a mohli by robiť vyšetrenia, aby si vymieňali názory," dodal.

 

Na situáciu ako v Taliansku nie sme pripravení
Kabinet sa má zaoberať aj nákupom špeciálnych prístrojov na umelú ventiláciu. "Naše nemocnice majú dostatočné kapacity, ak však príde k takému stavu ako v Taliansku, kde približne 10 % nakazených musí ísť na umelú ventiláciu, je to vážny problém," konštatoval premiér. Odkladať sa možno budú aj plánované operácie.

 

img

Situácia v Taliansku sa každým dňom zhoršuje

 

Armáda bude pomáhať policajtom
Vláda bude tiež rozhodovať o tom, že v prvom kole vyčlení minimálne 200 vojakov, aby armáda poskytovala súčinnosť Policajnému zboru pri riešení týchto situácií. Možno tiež uloží odporúčanie všetkých mestám a obciam, aby ich mestskí policajti vykonávali kontrolu verejných priestranstiev a upozorňovali ľudí, nech opustia obchodné priestory a nech sa nestretávajú v parkoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies