Ukrývala Židov, nakoniec ju samu odvliekli do koncentračného tábora

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 06:49 • 2 min
Ukrývala Židov, nakoniec ju samu odvliekli do koncentračného tábora

Hovorí sa, že pomáhať si nemá význam. Ani neviem zrátať, koľkokrát sa opakovalo sklamanie.

slovakia

left justify in out

Aj to sa stáva
Žena robila dobrodinku susede, pretože tá nemala toľko šťastia ani na starostlivého manžela, ani na zdravé dieťa. Skončilo to zradou, pretože suseda si privlastnila muža a bola by pokračovala aj inými členmi rodiny, keby to bolo možné.


Priateľ podal ruku inému priateľovi, keď bol ten na pokraji zúfalstva a chýbal len kúsok, aby sa nevrhol do priepasti sám. Ale keď sa okolnosť roztopašne rozhodla zmeniť smer a sadla si opačne, a teda pomáhajúci sa ocitol v úlohe toho, kto potreboval oporu, nielenže sa jej nedočkal, ale zožal aj posmech.


Áno, nosenie cudzích bremien je niekedy ťažké. Ale aj tak by sa s tým prestať nemalo a to nikdy.

 

 

img

 

 

Nebola ľahostajná
Barbara Makuchová pracovala ako učiteľka v okupovanom Poľsku. Jej profesia jej otvorila dvere, aby sa zapojila do činnosti, ktorá mala zabrániť smrti nevinných. Učila v chlapčenskej internátnej škole a prostredie jej poslúžilo, aby v ňom skryla dvoch Židov. Jeden z nich bol nútený vydávať sa za kresťanského poľského študenta. Druhou skrytou bola žena-lekárka, ktorá sa zasa zamestnala ako tamojšia kuchárka.


Barbara nebola zámožná, naopak, trela biedu. Obývala maličký byt, a aj o ten sa delila s matkou. Napriek tomu neváhala a do priestoru vtesnala aj sedemročné židovské dievčatko. Bolo to však príliš riskantné, malé mestečko si pýtalo zvedavcov a tí si všímali aj ten najmenší tieň. Preto sa vydala na nebezpečnú cestu a dievčatko presunula do cirkevnej školy, kde by bolo ako-tak v bezpečí.

 

img

 

Zegota
Napokon sa pridala do organizácie Zegota, ktorá vo veľkom zabraňovala transportu Židov. Zastavilo ju ale odhalenie. Pri presune dokumentov, ktoré zoskupenie vlastnilo, bola Barbara prichytená a následne odvlečená do koncentračného tábora.


Nestrávila tam iba jeden rok a jej odvaha bola vystavená tvrdej skúške. Nikto by jej nesmel vyčítať, ak by predchádzajúcu láskavosť oľutovala. Veď konala dobro a dostalo sa jej zlo. Ona však nezatvrdla, nezakryla si uši pred krikom tých, čo blúdili a hrozila im smrť. Neľahké podmienky prežila a navyše v rámci všadeprítomnej krutosti ešte zachraňovala aj spoluväzenkyne.


„Veď keď budete milovať iba tých, čo aj vás milujú, aká vám patrí odmena?" hovorí Ježiš a v otázke je aj odpoveď, prečo by sa malo dávať to najlepšie, hoc by ten druhý vracal späť to najhoršie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies