Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia poslancov do NR SR

NETKY.SK • 29 Február 2020, 08:32 • 2 min
Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia poslancov do NR SR

BRATISLAVA - Slováci si v sobotu volia nových poslancov do Národnej rady (NR) SR.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Parlamentné voľby

V ére samostatného Slovenska ide o ôsme parlamentné voľby v poradí.Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. O priazeň voličov sa uchádza 24 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

 

Ako hlasovať?

Ľudia budú hlasovať za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, prípadne na ňom udelia aj preferenčné krúžky, najviac však štyri. Lístok vložia do obálky, a potom ju vhodia do volebnej schránky.

 

img

 

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, upozorňuje rezort vnútra. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta 33 eur.

 

Odhaduje sa väčšia účasť ako v roku 2016 

V parlamentných voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,4 milióna osôb. Pre približne 41.000 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť odovzdať svoj hlas. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v parlamentných budú hlasovať prvýkrát. Tých bude 213.000. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5998 volebných okrskoch v 2926 obciach na Slovensku.

 

Po uzatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky budú známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 1. marca.

 

Aj v slovenských väzniciach sa začalo voliť

V 18. slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a v ústavoch na výkon väzby a aj vo väzenskej nemocnici v Trenčíne začali v sobotu väzni voliť, keď do jednotlivých ústavov krátko po 8.00 h postupne prinášajú členovia okrskových volebných komisií prenosné volebné schránky.

 

img

 

"V piatok (28. 2.) sa v slovenských ústavoch nachádzalo celkom 1632 obvinených a 9061 odsúdených, z ktorých právo voliť má 1465 obvinených, 8909 odsúdených, spolu teda 10.374 osôb," uviedla pre TASR hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. Vo výkone väzby sa k tomuto dátumu nachádzalo 25 obvinených mladších ako 18 rokov a vo výkone trestu 26 odsúdených mladších ako 18 rokov a 268 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.

 

"Právo voliť vo voľbách do Národnej rady SR má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom SR. V deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody v ústave na výkon väzby, ústave na výkon trestu odňatia slobody, ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých alebo v nemocnici pre obvinených a odsúdených na území SR, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov a nemá prekážku práva voliť," pripomenula hovorkyňa.

 

Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia. "Treba zdôrazniť, že výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného trestného činu v súčasnosti nie je prekážkou práva voliť," zdôraznila hovorkyňa. V závere týždňa sa nachádzalo v slovenských väzeniach 1715 odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného trestného činu.

 

V predchádzajúcich parlamentných voľbách v marci 2016 v slovenských ústavoch zaznamenali len 4,73-percentnú volebnú účasť. Na porovnanie, v druhom kole prezidentských volieb v marci 2019 zaznamenali rekordne nízku, len 13-percentnú volebnú účasť väzňov.

 

K volebným urnám sa chystajú aj pracovníci najvyššie položeného pracoviska na Slovensku

Odvoliť sa dnes chystajú aj pracovníci z najvyššie položeného pracoviska na Slovensku, z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (AsÚ SAV) a Slovenského hydrometeorologického ústavu na Lomnickom štíte. „Za astronómov som tu dnes sám, ale sú tu fyzici a meteorológovia, a pokiaľ viem, všetci sa chystajú ísť voliť,“ povedal pre agentúru SITA astronóm Ján Rybák z AsÚ SAV, ktorý pôjde odvoliť do Popradu. Či si niektorí pracovníci vybavovali voličské preukazy, nevedel povedať nevedel. Najbližší volebný okrsok však majú v Tatranskej Lomnici. Na presun "dole" z nadmorskej výšky 2 634 metrov môžu pracovníci využiť iba visutú lanovku, počasie by to zatiaľ nemalo komplikovať. Podľa Rybáka bolo pred ôsmou hodinou ráno na Lomnickom štíte zamračené a bezveterné počasie s teplotou mínus 15 stupňov Celzia.

 

img

Volebná účasť v doterajších voľbách do Národnej rady SR

Najviac voličov v doterajších voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) prišlo k volebným urnám v roku 1998. Tieto voľby znamenali aj koniec autoritatívnej vlády Vladimíra Mečiara a jeho Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS). Najmenej voličov hlasovalo v predčasných voľbách v roku 2006, po ktorých koaličnú vládu premiéra Mikuláša Dzurindu zo Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie – demokratickej strany (SDKÚ-DS) nahradila prvá vláda Roberta Fica zo strany Smer – Sociálna demokracia (Smer-SD). Kým vo voľbách do NR SR v roku 1998 prišlo k urnám 84,24 percenta voličov, v roku 2006 hlasovalo len 54,67 percenta oprávnených voličov, čo predstavuje rozdiel takmer 30 percentuálnych bodov.

V poradí druhé parlamentné voľby v roku 1998 vstúpili do histórie ako voľby s vysokou mobilizáciou voličov na oboch stranách politického spektra. V predvolebnej kampani sa vtedajšie opozičné strany sústredili na vymedzenie sa voči spôsobu vlády Vladimíra Mečiara. Vládne HZDS voličov mobilizovalo rovnako intenzívne. Pri rekordnej volebnej účasti (84,24 %) dali voliči počas dvoch volebných dní najviac hlasov HZDS. Ich lídrovi sa ale novú vládu nepodarilo zostaviť a premiérom sa stal Mikuláš Dzurinda z novovytvorenej Slovenskej demokratickej koalície (SDK). V predchádzajúcich voľbách v roku 1994 prišlo k urnám 75,65 percenta voličov.

V roku 2002 volebná účasť dosiahla 70,06 percenta. Istým spôsobom výnimočné boli aj predčasné parlamentné voľby v roku 2006, s historicky najnižšou volebnou účasťou (54,67 %). Voliči v nich po prvýkrát hlasovali len jeden deň. To sa pravdepodobne z časti podpísalo aj na rekordne nízkej účasti.

Od roku 2006 sa účasť vo voľbách do Národnej rady SR postupne mierne zvyšovala. V roku 2010 prišlo k volebným urnám 58,83 percenta voličov, v predčasných voľbách v roku 2012 už 59,11 percenta a doteraz posledných parlamentných volieb v roku 2016 sa zúčastnilo 59,82 percenta oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies