Na Slovensku už prešlo testom 143 vzoriek, koronavírus sa ani u jednej nepotvrdil

NETKY.SK • 28 Február 2020, 17:16 • 2 min
Na Slovensku už prešlo testom 143 vzoriek, koronavírus sa ani u jednej nepotvrdil

BRATISLAVA - Na Slovensku ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, nebol doteraz potvrdený. Aktuálne je 143 vzoriek negatívnych. V dnešných podvečerných hodinách o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

slovakia

left justify in out

Opatrenia 

Vedeckí pracovníci Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) v tejto súvislosti odporúčajú dôsledne dodržiavať osobnú hygienu, teda pravidelne si umývať si ruky mydlom alebo dezinfekčným gélom, zakrývať si ústa a nos pri kašľaní a kýchaní, nekýchať do dlaní, ale do lakťového ohybu alebo do papierovej vreckovky, vreckovku ihneď vyhodiť do uzavretej odpadovej nádoby.

 

img

 

Čistenie dotykových povrchov 

Podľa virológov je nutné dôsledne dbať na čistotu bezprostredného prostredia a čistenie dotykových povrchov, ako kľučky, mobily, stôl a podobne. Odporúčajú obmedziť nosenie náramkov a iných predmetov na rukách. Radia vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky prechladnutia alebo ochorenia dýchacieho traktu.

 

img

 

Domáca karanténa

Pripomínajú, že je dôležité dodržiavať osobný odstup, najmenej jeden meter, zbytočne nepodávať ruky. Odporúčajú nevyhľadávať miesta s vysokou hustotou ľudí, ak to nie je nevyhnutné. V prípade príznakov prechladnutia, bolesti hrdla, zvýšenej teploty a kašľa radia ostať doma a neprijímať návštevy.

 

img

 

Viacero riešení

Rovnako je vhodné zamedziť zdieľané používanie uterákov, riadov a iných osobných predmetov s členmi rodiny. Ak sa príznaky zhoršia, je potrebné zavolať lekára alebo kontaktovať Úrad verejného zdravotníctva SR a neohlásene nenavštevovať ambulanciu alebo pohotovostnú službu. Tiež odporúčajú mať doma základné lieky na zníženie horúčky. Odporúčajú vyhýbať sa cestovaniu, ak to nie je nevyhnutné.

 

Do pozornosti dávame článok Krízový štáb: Aktuálne opatrenia v súvislosti s koronavírusom, kde nájdete kontaktné údaje v prípade potreby. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies