Koronavírus môže za zníženie emisií v Číne

NETKY.SK • 26 Február 2020, 14:58 • 2 min
Koronavírus môže za zníženie emisií v Číne

Emisie oxidu uhličitého, ktoré sú hlavnou príčinou klimatických zmien, súvisia predovšetkým s priemyslom a dopravou. Ako je to prepojené, ukazuje súčasná epidémia nového koronavírusu v Číne.

slovakia

left justify in out

Odborný server Carbon Brief vydal 19. februára rozsiahlu správu, ktorá opísala, ako sa zmenili emisie najrozšírenejšieho skleníkového plynu v Číne.

 

 

Obyčajne tam na začiatku februára výrazne klesajú, predovšetkým kvôli novoročným sviatkom, kedy továrne v krajine nefungujú.

 

Krajina počas osláv čínskeho Nového roka na týždeň uzavrie stavby a obchody a väčšina závodov obmedzí prevádzku. Prázdniny tak majú po celej krajine významný krátkodobý vplyv na dopyt elektriny, produkciu, a tým pádom aj objem emisií.

 

Carbon Brief ale zameral svoju pozornosť na druhú časť februára, teda tú po sviatkoch, kedy sa za normálnych okolností rozbehnú továrne naplno.

 

Tento rok ale čínske úrady kvôli koronavírusu prázdniny predĺžili o ďalších desať dní až do 10. februára a rad tovární zostalo aj potom zatvorených - a zostávajú zatvorené aj teraz.

 

 

Najnižšia spotreba uhlia za posledné 4 roky

Za posledné dva týždne (od 3. do 16. februára) emisie CO2 v Číne dosiahli 300 miliónov ton, uviedol hlavný autor správy Lauri Myllyvirta z fínskeho Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA). V dvoch týždňoch po novoročných sviatkoch minulý rok krajina do ovzdušia vypustila 400 miliónov ton.

 

"Zníženie spotreby uhlia a ropy viedlo k poklesu emisií o 25 percent za porovnateľné obdobie," uvádza Myllyvirta.

 

To podľa neho zodpovedá zhruba šiestim percentám celosvetových emisií. Spotreba uhlia v elektrárňach klesla podľa CREA na najnižšiu úroveň za posledné štyri roky a produkcia oceliarní je za uplynulých 14 dní na najnižšej úrovni za posledných päť rokov.

 

 

Prispelo aj obedzenie dopravy

K celkovému poklesu emisií prispelo aj obmedzenie osobnej a hromadnej dopravy. Napríklad čínska vnútroštátna letecká doprava vo februári klesla o 70 percent v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.

 

Nie je ale príliš pravdepodobné, že podobný stav vydrží aj potom, čo táto druhá najväčšia svetová ekonomika obnoví výrobu, pokiaľ sa Číne podarí Koronavirovú epidémiu poraziť, poznamenal Myllyvirta.

 

Obzvlášť ak Peking podobne ako po svetovej finančnej kríze v roku 2008 prijme stimulačné opatrenia, ktoré naopak produkciu CO2 zvýšia.

 

Najnovšie informácie ale súčasne hovoria, že sa choroba začala šíriť aj v ďalších významných priemyselných krajinách - napríklad Južná Kórea len v piatok hlásila 142 nových prípadov, prvých 15 prípadov oznámilo už tiež Taliansko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies