Poškodené pľúca fajčením nemusia byť naveky

NETKY.SK • 30 Január 2020, 18:22 • 2 min
Poškodené pľúca fajčením nemusia byť naveky

Pľúca fajčiarov nie sú poškodené naveky. Keď sa prestane so zlozvykom, zdravé bunky môžu nahradiť tie náchylné k rakovine.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štúdie britského genetického inštitútu, uverejnenej v odbornom časopise Nature. Nové poznatky môžu podľa vedcov dodať nádej fajčiarom, ktorí chcú so závislosťou prestať.

 

Nikdy nie je neskoro

"Ľudia, ktorí tridsať či štyridsať rokov veľa fajčili, mi často hovoria, že už je moc neskoro na to prestať fajčiť. Že už napáchali príliš veľa škôd," poznamenal Peter Campbell z inštitútu Wellcome Sanger.

 

"Som nadšený z toho, že náš výskum ukazuje, že nikdy nie je príliš neskoro prestať," cituje vedca agentúra AFP.

Bunky, ktoré pokrývajú vnútro dýchacích ciest, po niekoľkých rokoch od poslednej cigarety podľa neho nevykazovali žiadne poškodenie.

 

 

Byť bývalý fajčiar môže byť niekedy rovnaké ako nefajčiar
Odborníci v štúdii preskúmali vzorky pľúc 16 ľudí vrátane fajčiarov a bývalých fajčiarov, z ktorých niektorí vyfajčili za život aj viac ako 15-tisíc škatuliek cigariet, a dospelých nefajčiarov a detí.

 

Hľadali u nich mutácie, ktoré môžu viesť k rakovine. U niektorých buniek sa môžu objaviť aj mutácie prirodzene spôsobené starnutím tela, ktoré sú neškodné.

 

 

Zistili, že deväť z desiatich pľúcnych buniek u aktívnych fajčiarov má mutácie vrátane tých spôsobujúcich rakovinu. U bývalých fajčiarov našli štyrikrát viac zdravých buniek, v niektorých prípadoch rovnaký počet ako u nefajčiarov.

 

Podľa Campbella sa nejedná o "čarovné vyliečenie". Bunky sa totiž neopravili, ale boli úplne nahradené zdravými. Odkiaľ presne tieto zdravé bunky pochádzajú, však vedci priamo nezistili. Domnievajú sa však, že si telo vytvára zásobu mimo dosahu škodlivého tabakové dymu.

 

Ocenená štúdia
Štúdiu v posudku ocenil aj na inštitúte nezávislý vedec Gerd P. Pfeifer z amerického Van Angel výskumného inštitútu, jej nevýhodou je však malá vzorka pacientov. Dôvodom len 16 skúmaných osôb je podľa AFP obtiažnosť, s akou je možné získať vzorku pľúc.

 

Briti tak mohli pracovať iba s tými tkanivami, ktoré mohli získať od ľudí, ktorí museli podstúpiť biopsiu pľúc kvôli iným zdravotným vyšetreniam.

 

Viac o fajčení sa dozviete v článku "Fajčenie vážne neškodí len nášmu fyzickému zdraviu"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies