Päť ľudí zahynulo pri pretrhnutí potrubia v uralskom moteli

NETKY.SK • 20 Január 2020, 08:59 • 2 min
Päť ľudí zahynulo pri pretrhnutí potrubia v uralskom moteli

PERM - Päť ľudí prišlo v pondelok o život v moteli v ruskom meste Perm, kde sa roztrhlo potrubie vykurovacieho systému. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

K tragickej nehode došlo v skorých ranných hodinách v malom súkromnom moteli Karameľ v priemyselnej štvrti Permu, vyše miliónového mesta ležiaceho úpätí Uralu.

 

Početné záchranárské tímy

Pôvodné správy hovorili o štyroch mŕtvych a troch zranených. Pri odčerpávaní vody a prehliadke budovy sa však našlo až päť mŕtvych tiel, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

 

Na miesto nešťastia, kde zasahovali početné záchranárske tímy, prišiel aj gubernátor Permského kraja Maxim Rešetnikov.

Regionálna pobočka Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) začala v súvislosti s úmrtím piatich ľudí skúmať podozrenia zo spáchania trestného činu.

 

Prvá pomoc pri popáleninách

Včasná prvá pomoc pri popáleninovom úraze môže zabrániť zvyšovaniu stupňa popálenia alebo zväčšovaniu postihnutej telesnej plochy.

 

Čo treba robiť ak k takémuto zraneniu dôjde vo vašom okolí?

1. Zamedziť ďalšiemu pôsobeniu zdroja popálenia alebo obarenia, tzn. uhasenie a vybratie horiaceho alebo horúcou tekutinou presiaklého odevu, pri horení odevu horiacu osobu zvaliť a gúľať po zemi, prípadne jednorázovo poliať vodou. Priškvarený odev neodstraňujte! V prípade poranenia elektrickým prúdom je potrebné s maximálnou opatrnosťou prerušiť kontakt zraneného so zdrojom prúdu.

 

2. Sňať doplnky - napríklad prstienky, retiazky, náušnice, hodinky...

 

3. Chladiť plochy menšieho rozsahu vodou najlepšie o teplote 8 °C - stačí voda z kohútika, ale nebaliť postihnutého do mokrých prikrývok (riziko podchladenia a prehĺbenie popáleninového šoku). Chladenie sa odporúča po čo najdlhšiu dobu - zabráni sa tak prehĺbeniu popálenej plochy. Chladíme iba tvár, krk, ruky! Pri poleptaní chemickými prostriedkami (domáce čističe odpadu napr. krtko) použiť dlhodobo prúd vody na oplachovanie plochy.

 

4. Na postihnutú plochu nedávať žiadne masti a krémy, zásypy. Najlepšie je použiť čistý mokrý obklad (vreckovku alebo uterák).

 

5. Zavolať RZP, pri menšom rozsahu dopraviť postihnutého do nemocnice vlastným vozidlom. Postihnutý by sa počas transportu mal čo najmenej namáhať - vyčerpanie prispieva k zhoršeniu celkového stavu. Raneného posadíme alebo položíme, snažíme sa ho upokojiť a chránime ho pred prechladnutím (napr. prikrývkou).

 

6. Nikdy nepodceniť zranenia a neodkladať návštevu lekára!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies