Peklo v Austrálii naďalej pokračuje

NETKY.SK • 11 Január 2020, 08:45 • 2 min
Peklo v Austrálii naďalej pokračuje

SYDNEY - Situácia v Austrálii stále nie je pod kontrolou. Krajina vyzvala štvrť milióna obyvateľov na evakuáciu, pred požiarmi, ktorých nebezpečenstvo umocňuje nová vlna horúčav spojená so silným vetrom. Kvôli očakávanému zhoršeniu situácie bola povolaná armáda.

slovakia

left justify in out

Austrálsky premiér musí čeliť kritike

"Koniec krízy a tejto katastrofy je stále veľmi ďaleko," vyhlásil Morrison. Podľa premiérky Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianovej bude až dnes jasné, aké veľké škody teraz oheň napáchal. Proti Morrisonovi v piatok demonštrovali po celej krajine desiatky tisíc ľudí, zatiaľ čo hasiči sa dlho do noci snažili pred vetrom hnaným ohňom ochrániť ohrozené mestá a dediny.

 

 

Dobrovoľní hasiči pracujú zadarmo a predsa s odhodlaním

Austrálskeho premiéra Scotta Morrisona obklopuje kritika za nezvládanie krízy, a to nielen kvôli jeho dovolenke na Havaji. Na otázku, ako dlho budú ešte dobrovoľní hasiči riskovať životy bez akejkoľvek mzdy, vlani v decembri odpovedal: "Oni tam predsa chcú byť!" Neskôr im sľúbil odškodné šesť tisíc austrálskych dolárov.

 

 

Rovnako ako v New Yorku po 11. septembri 2001 všetkým dobrovoľníkom aj na najmenšom kontinente právom patrí rešpekt a vďaka tých ostatných.

 

Zamestnávatelia majú povinnosť dobrovoľného hasiča v prípade potreby uvoľniť z práce. Už niekoľko rokov im hrozí pokuta, ak by prepustili zamestnanca, ktorý musel vyraziť k zásahu, informujú novinky.cz.

 

Viac ako miliarda uhynutých zvierat

Profesor Chris Dickman revidoval svoj odhad počtu zvierat usmrtených v požiaroch v NSW z pôvodných 480 miliónov, na viac ako 800 miliónov zvierat. V rámci celoštátneho dosahu, žial odhady hovoria o viac ako miliarde uhynutých zvierat. Experti sa však obávajú, že toto sú len optimistické odhady a reálne číslo zvierat, ktoré požiar pripravil o život, bude oveľa väčšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies