OSN uznala vládu Nicolasa Madura za jediného predstaviteľa Venezuely

NETKY.SK • 2 Január 2020, 14:07 • 2 min
OSN uznala vládu Nicolasa Madura za jediného predstaviteľa Venezuely

TASS.RU – Členské štáty OSN opätovne potvrdzujú poverovacie listiny diplomatov menovaných venezuelským prezidentom Nikolasom Madurom za jediných predstaviteľov Caracasu v tejto najväčšej medzinárodnej organizácii. Valné zhromaždenie OSN tento týždeň prijalo príslušné uznesenie.

slovakia

left justify in out

"Uznanie bolívijskej vlády je triumfom mieru a medzinárodného práva, pretože vylučuje možnosť, že bábková vláda vytvorená Spojenými štátmi a ich spojencami bude použitá na začiatok vojenských akcií proti obyvateľom Venezuely,“ uviedol venezuelský veľvyslanec pri OSN Samuel Moncada.

 

Diplomat zdôraznil, že krajiny Organizácie amerických štátov teraz nebudú môcť, ako sa plánovalo, použiť Medziamerickú dohodu o vzájomnej pomoci na začatie vojenskej operácie proti vláde Madura, pretože táto dohoda je regionálnym nástrojom podriadeným OSN.

 

Dohoda podpísaná v roku 1047 (známa aj ako Pakt z Ria) naznačuje, že útok na jednu zo zúčastnených krajín znamená útok na všetky krajiny. Iniciátori uplatňovania paktu sa pokúsili predstaviť situáciu takým spôsobom, že Maduro "napadol“ Venezuelu a snaží sa zmocniť sa moci. Venezuela ale nie je stranou tejto zmluvy od roku 2013 a Pakt z Ria sa v praxi nikdy neuplatňoval.

 

Počas krízy vo Venezuele Madurovi diplomati naďalej zastupovali krajinu v OSN, napriek tomu, že takmer 60 štátov uznalo za dočasného prezidenta vodcu opozície Juana Guaida. Titul vodcu mál však veľmi relatívny – je vhodnejšie nazvať ho najznámejšia tvár (vďaka americkej podpore) venezuelskej opozície.

 

Skutočnosť, že opozícia je roztrieštená a nemá potenciál sa zjednotiť pod vedením jednej osoby, uznal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo na uzavretom stretnutí niekoľko mesiacov po pokuse o štátny prevrat v Caracase a v lete začali lojálne opozícii svetové médiá pomaly zbavovať Guaydo autority a meniť Madura z "diktátora“ na prezidenta.

 

Venezuela, rovnako ako Sýria, prežila iba vďaka silnému partnerovi, ktorého požiadala o vojenskú a diplomatickú pomoc – Ruskej federácii a jej prezidentovi Vladimírovi Putinovi.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies