V Hongkongu sa uskutočnil novoročný prodemokratický pochod

NETKY.SK • 1 Január 2020, 17:24 • 2 min
V Hongkongu sa uskutočnil novoročný prodemokratický pochod

HONGKONG - Viac ako milión ľudí sa valilo v stredu ulicami Hongkongu počas novoročného prodemokratického pochodu.

slovakia

left justify in out

Na pochode bolo až milión ľudí

Podľa Občianskeho frontu pre ľudské práva počet účastníkov zrejme prevýšil 1,03 milióna účastníkov pochodu, ktorý sa konal 9. júna minulého roku. Tento mohutný pochod vtedy odštartoval v Hongkongu, ktorý je osobitnou administratívnou oblasťou Číny, vlnu protivládnych protestov.

 

Na pochode zasahovala polícia

Úrady prinútili organizátorov ukončiť stredajší pochod skôr, ako bolo plánované, po tom, ako došlo k potýčkam medzi demonštrantmi z tvrdého jadra a políciou. Novoročný pochod totiž vyústil do chaotických scén, keď polícia zasiahla niekoľkokrát voči davu slzotvorným plynom. Niektorí protestujúci hádzali zápalné bomby. 

 

Banky sú terčom protestujúcich

Násilie prepuklo počas prevažne pokojného pochodu občanov. Úrady informovali, že päť osôb zatkli pre podozrenie z ničenia presklených dverí a bankomatov na budove banky. Práve banky a podniky prepojené s pevninskou Čínou sú častým terčom tvrdého jadra protestujúcich. 

 

img

 

Ľudia túžia po nezávislosti

Účastníci pochodu niesli transparenty vyzývajúce na ďalší boj za nezávislosť a oslobodenie HongkonguProdemokratickí demonštranti na začiatku protestov v júni pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Medzičasom sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle "jedna krajina, dva systémy"

 

Viac o protestoch sa dovzviete v našom článku "V hongkongských voľbách vedie prodemokratický tábor" alebo pod hashtagom #hongkong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies