Za verejnú urážku kráľa, putoval marocký youtuber za mreže

NETKY.SK • 27 December 2019, 20:23 • 2 min
Za verejnú urážku kráľa, putoval marocký youtuber za mreže

MAROKO - V súčasnom digitálnom svete, kde je všetko prepojené, si už nemôžete byť vôbec istý, kto vás vlastne na sociálnych sieťach sleduje. Osudným sa to stalo marockému youtuberovi.

slovakia

left justify in out

Verejná urážka monarchu

Za urážku tamojšieho marockého kráľa. Mohameda Sekkakiho, tiež známeho ako Moul Kaskita, zatkli začiatkom tohto mesiaca istého youtubera po tom, čo kritizoval príhovory kráľa Muhammada VI. a Maročanov nazval oslami.

 

 

Aj finančná pokuta

Súd v meste Settat mu okrem trestu odňatia slobody vymeral aj pokutu v hodnote zhruba 3 600 eur. Sekkaki, ktorého videá pravidelne sledujú desaťtisíce ľudí, sa plánuje proti verdiktu odvolať.

 

img

 

Twitter je v Maroku tiež sledovaný
Marocké úrady tiež za urážku zatkli novinára a ľudskoprávneho aktivistu Omara Rádího. Ten údajne na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter v apríli urazil sudcu. Podľa jeho právnika bude muž vo väzbe až do 2. januára.

 

img

 

Podobne skončil aj raper Gwahi
Ľudskoprávne skupiny sa obávajú, že sú osobné slobody v Maroku pod čoraz väčšou hrozbou. Minulý mesiac súd poslal na rok do väzenia rappera Gnawiho, ktorý sa dostal do potýčky s políciou. Podľa jeho priaznivcov ho však stíhali za pieseň, ktorá bola kritická voči monarchii.

 

 

Po protestoch počas arabskej jari v roku 2011 sa kráľ síce vzdal niektorých právomocí v prospech volenej vlády, podľa analytikov však má stále posledné slovo v najdôležitejších záležitostiach v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies