Kontaminové liečivo môže nakaziť aj zdravotníkov

NETKY.SK • 9 December 2019, 21:21 • 2 min
Kontaminové liečivo môže nakaziť aj zdravotníkov

BRATISLAVA - Zdravotníci v slovenských nemocniciach sú vystavení riziku kontaminácie toxickými cytostatickými liečivami, podávanými pri chemoterapii. Tvrdí to pilotný monitoring Slovenska realizovaný v rámci medzinárodného projektu Masarykovho onkologického ústavu a Recetoxu v štyroch nemocniciach na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Monitorovacia štúdia sa realizovala na jeseň roku 2018 a na jar 2019. Zúčastnili sa na nej Národný onkologický ústav v Bratislave, Národný ústav detských chorôb v Bratislave, banskobystrická fakultná nemocnica s poliklinikou a Nemocnica Komárno, odobratých bolo 68 vzoriek. Výsledky boli prezentované na sympóziu "Príprava a podávanie chemoterapie", ktoré usporiadala vzdelávacia organizácia Aesculap Akadémia v spolupráci so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA).

 

img

 

Vďaka monitoringu bola stanovená kontaminácia priestorov cytostatickými liečivami (CL) v nemocničných lekárňach, kde sa chemoterapia pripravuje, a na onkologických oddeleniach, kde sa chemoterapia aplikuje. Najčastejším miestom výskytu boli priestory aplikácie, ako stacionár a lôžková časť, či podlaha toaliet pacientov. V tejto skupine priestorov bolo na cytostatiká pozitívnych až 72 % sterov. 

 

img

 

Na sesterských izbách bolo na cytostatiká pozitívnych 51,5 % odobratých vzoriek. V priestoroch lekární bolo pozitívnych celkovo 54,6 % vzoriek. Najvyššia nameraná hodnota pochádzala z prostredia aplikácie a prekročila odporúčaný limit viac ako 2000-krát.

 

img

 

"Kontaminácia cytostatikami je veľké nebezpečenstvo a myslím si, že málokto si to uvedomuje. Zamestnávatelia nedodržiavajú bezpečnostné podmienky pre zdravotníckych pracovníkov pri príprave cytostatík," mieni prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová.

 

 V rámci aktivít smerujúcich k pravidelnému monitoringu sa pripravuje v Národnom onkologickom ústave v Bratislave s podporou Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR projekt, ktorý je práve v prípravnej fáze.

 

img

 

Na začiatku sa bude realizovať vo vybraných priestoroch ústavu monitoring kontaminácie. Následne sa tieto priestory čo najviac dekontaminujú.

 

"Na vopred stanovené obdobie približne troch až štyroch mesiacov sa po riadnom tréningu zavedú nové štandardy pre ošetrovateľské postupy a budú striktne dodržiavané už známe účinné opatrenia vrátane tzv. zónovania alebo používania viacramenných infúznych setov. Po uplynutí tohto obdobia sa opäť vykoná monitoring kontaminácie," komentoval člen projektového tímu František Vojík. Je presvedčený, že zistené hodnoty budú v porovnaní so vstupným stavom podstatne nižšie a v odporúčaných limitoch.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies