Podľa Stoltenberga držia členovia NATO pevne spolu

NETKY.SK • 2 December 2019, 07:25 • 2 min
Podľa Stoltenberga držia členovia NATO pevne spolu

BERLÍN - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD pred summitom NATO v Londýne na väčšiu súdržnosť. Dôrazne odmietol pochybnosti a obavy, ktoré na adresu tohto obranného spoločenstva štátov vyjadril francúzsky prezident Emmanuel Macron.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg je podľa vlastných slov presvedčený, že na zasadnutí v Londýne všetci lídri členských krajín vrátane Macrona "potvrdia silný záväzok voči našej spoločnej obrane".

 

"Jeden za všetkých, všetci za jedného, článok 5," povedal jasne šéf NATO vo včerajšom rozhovore na článok Severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého sa útok proti jednému alebo viacerým členským štátom bude považovať za útok proti všetkým.

 

img

 

Od londýnskeho summitu očakáva Stoltenberg napriek rozporom v rôznych otázkach to, že budú všetci spojenci "pevne držať spolu". V Aliancii je síce 29 rôznych krajín, ktoré majú vo vládach rozličné strany, "ale sme zajedno v hlavnom posolstve - držíme spolu," uviedol nórsky politik.

 

V dejinách NATO sa vždy objavovali medzi partnermi nezhody, "ale vždy sme ich dokázali prekonať", dodal.

 

Stoltenberg sa v interview okrem toho vyslovil za lepšie vzťahy NATO a Ruska. S Moskvou je podľa neho potrebné hovoriť a Aliancia podporuje rozhovory o kontrole zbrojenia s Moskvou.

 

img

 

Summit lídrov členských štátov NATO je na programe v utorok a stredu v britskej metropole, kde si pripomenú 70. výročie od jeho založenia. Summit zatieňuje diskusia okolo Macronovho vyhlásenia o tom, že NATO je podľa neho v stave "mozgovej smrti", a jeho kritiky so spojencami nedohodnutého postupu USA a Turecka v Sýrii.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies