V Predjordánsku sa naďalej porušuje medzinárodné právo

NETKY.SK • 19 November 2019, 07:23 • 2 min
V Predjordánsku sa naďalej porušuje medzinárodné právo

BRUSEL - Európska únia sa počas včerajších večerných hodín nepriklonila k rozhodnutiu Spojených štátov, ktoré oznámili, že židovské osady v Predjordánsku už viac nebudú považovať za nezákonné.

slovakia

left justify in out

"Postoj Európskej únie k izraelskej politike budovania osád na okupovanom palestínskom území je jasný a ostáva nemenný," uviedla vo včerajších hodinách v Bruseli vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini. Dodala, že osídľovanie tohto územia je v súlade s medzinárodným právom nezákonné a podkopáva "vyhliadky na trvalý mier" aj životaschopnosť riešenia dvoch štátov.

 

img

 

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v súvislosti s touto oblasťou oznámil, že USA už nebudú pokladať židovské osady v Predjordánsku za nezákonné. "Po dôkladnom preštudovaní všetkých strán právnej debaty dospeli Spojené štáty k záveru, že zakladanie izraelských osád na Západnom brehu (Jordánu) nie je samo osebe v rozpore s medzinárodným právom," uviedol.

 

img

 

Zmene politiky Washingtonu ohľadom židovských osád predchádzala približne rok trvajúca analýza vypracovaná právnym oddelením ministerstva zahraničných vecí, na ktorej sa podieľali odborníci v oblasti medzinárodného práva, ako aj predstavitelia iných krajín.

 

img

 

Vznik analýzy podnietilo rozhodnutie administratívy predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu z decembra 2016 podporiť rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, podľa ktorej je budovanie židovských osád v Predjordánsku v "jednoznačnom rozpore" s medzinárodným právom a nemá "nijakú právnu subjektivitu".

 

Zmena politiky stavia USA v tejto veci do konfliktu s EÚ a v podstate aj zvyškom sveta, a odporuje tiež zmienenej rezolúcii prijatej BR OSN. Mogherini sa vo svojom vyhlásení priamo k tejto zmene nevyjadrila, no výstavbu osád v Predjordánsku odsúdila a Izrael vyzvala, aby sa v tejto veci prestal realizovať.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies