Nemocnice prijali opatrenia, aby sa už neopakoval prípad 15-ročného chlapca

NETKY.SK • 9 Október 2019, 19:21 • 2 min
Nemocnice prijali opatrenia, aby sa už neopakoval prípad 15-ročného chlapca

BRATISLAVA - Vedenie Národného ústavu detských chorôb ako aj Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) sa dohodli na spoločnom riešení spolupráce a prijali systémové riešenie v prospech pacienta.

slovakia

left justify in out

Tie by mali zabrániť tomu, aby sa opakoval medializovaný prípad 15-ročného chlapca v uplynulých dňoch z detskej neurochirurgie.

 

O tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. „V tomto prípade išlo o zlyhanie komunikácie medzi odborníkmi, vyzvala som preto obe nemocnice, tak Národný ústav detských chorôb ako aj Univerzitnú nemocnicu Bratislava, aby mi predložili jasné riešenia, aby sa v budúcnosti podobným prípadom predišlo a už sa viac neopakovali. Je pre mňa neprípustné traumatizovanie spoločnosti, keď sa má odborná verejnosť sústrediť na riešenie pacienta a poskytnutie mu špičkovej zdravotnej starostlivosti. Vedenie oboch nemocníc ma dnes informovalo o konkrétnych krokoch,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

„Naším spoločným cieľom je, aby pacient v budúcnosti už nebol traumatizovaný a dostal v rámci detskej neurochirurgie na našom pracovisku tú najlepšiu a bezpečnú zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Pre detského pacienta je najefektívnejšie riešenie mať zdravotnú starostlivosť pod jednou strechou. Touto cestou opätovne ponúkame spoluprácu aj pánovi profesorovi Šteňovi, bolo by nám cťou, keby ju prijal. Týmto postupom dokážeme aj v tomto medicínskom odbore tak ako vo všetkých ostatných rozšíriť ponuku na možnosť výberu operatéra,“ povedal generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Ladislav Kužela.

 

Neurochirurgovia sa sporia o liečbu detských pacientov

 

Ako dodala riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková, bude veľmi rada a podporí, ak lekári Univerzitnej nemocnice Bratislava poskytnú starostlivosť detskému pacientovi v Národnom ústave detských chorôb. "Naša nemocnica je taktiež ochotná zapožičať prístrojové vybavenie. Už v súčasnosti existuje zmluva o vzájomnej spolupráci a robím všetko pre to, aby aj lekári UNB mali adekvátne a špičkové podmienky na svoju prácu,“ uzavrela Vandriaková.

Na prípad ako prvý poukázal portál Noviny.sk koncom septembra. 15-ročný Lukáš, ktorý má nádor na mozgu čakal na operáciu, nakoľko sa Neurocentrum Národného ústavu detských chorôb a Neurochirurgická klinika Nemocnice L. Dérera nevedeli dohodnúť. Celá kauza vyústila až do odvolania dekana Lekárskej Fakulty Univerzity Komenského Juraja Šteňa z pozície hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre neurochirurgiu. Chlapca napokon operovali na Neurochirurgickej klinike Nemocnice L. Dérera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies