Dofinancovanie rezortu vo výške 90 miliónov eur len konzervuje súčasný katastrofický stav, tvrdí SaS

NETKY.SK • 8 Október 2019, 16:21 • 2 min
Dofinancovanie rezortu vo výške 90 miliónov eur len konzervuje súčasný katastrofický stav, tvrdí SaS

BRATISLAVA - Dofinancovanie rezortu vo výške 90 miliónov eur len konzervuje súčasný katastrofický stav, konštatovala v utorok strana SaS na tlačovom brífingu.

slovakia

left justify in out

"Táto suma nedáva priestor na rozvoj a inovácie v slovenskom zdravotníctve, priestor na lepšiu starostlivosť o pacienta a neumožňuje uspokojiť požiadavky ambulantného sektora, kde nám vo veľkom ubúdajú lekári aj sestry a predlžujú sa čakacie doby na zákroky a vyšetrenia," informovala poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Jana Cigániková.

 

Dofinancovanie rezortu je podľa nej dobrá správa, vláda však neustálymi zmenami spôsobuje problém pacientom, pretože poisťovne nevedia plánovať a teda sa ani rozumne dohodnúť s lekármi a nemocnicami.

 

"Memorandum o dofinancovaní prináša dodatočné zdroje, ktoré len látajú diery vzniknuté obyčajnou volebnou korupciou alebo opatreniami, ktorými si chcú politici kúpiť voličov," konštatovala tímlíderka SaS pre zdravotníctvo.

Ako informovala Cigániková, vláda podmienila dofinancovanie rezortu sociálnym zmierom, čo znamená, že do volieb nebudú môcť štrajkovať zdravotníci, ambulancie či nemocnice.

 

img

 

"Vláda rieši hlavne seba a presúva kolaps zdravotníckeho sektora na ďalšiu vládu. Je to prístup "po voľbách potopa". Nie sú tam žiadne záruky dlhodobej stability zo strany ministerstva zdravotníctva alebo ministerstva financií," informovala tímlíderka SaS pre zdravotníctvo. 

 

"Rizikom ostáva, že ak štát podhodnotí odhady počtu svojich poistencov, peňazí stále nebude dosť. Rizikom je tiež rozpočtové provizórium, ktoré by nastalo, pokiaľ by sa parlamentu nepodarilo schváliť rozpočet," konštatoval člen zdravotníckeho tímu SaS Martin Barto. 

 

To by podľa neho znamenalo, že rezort bude musieť vyžiť s platbami na úrovni roku 2019, čo bude pre zdravotníctvo katastrofa.

 

"Táto vláda namiesto systémových riešení liala celé roky vodu do deravého suda. To je totiž presná paralela s každoročným dofinancovaním zdravotníctva, ktoré sa robilo," dodal Barto.

 

"Na základe toho, že premiér sa už dvakrát vyjadril, že si je vedomý neefektivity v zdravotníckom sektore, vyzývame ho, aby povedal aj to, ako to chce zmeniť a kedy," uzavrela Jana Cigániková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies