Európska noc výskumníkov prinesie do Bratislavy 15-ročného experta na umelú inteligenciu, ale aj americkú astronautku

NETKY.SK • 27 September 2019, 11:00 • 2 min
Európska noc výskumníkov prinesie do Bratislavy 15-ročného experta na umelú inteligenciu, ale aj americkú astronautku

Aj tento rok sa posledný septembrový piatok, 27. 9. 2019, pripojí päť slovenských miest k najväčšiemu vedecko-populárnemu podujatiu v Európe – Európskej noci výskumníkov. V Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a Košiciach priblížia žiakom, študentom, ale aj dospelým fanúšikom vedy stovky vedcov Život ako ho (ne)poznáme.

slovakia

left justify in out

Už 13. ročník najväčšieho vedecko-popularizačného podujatia prinesie návštevníkom v piatich regiónoch nielen možnosť rozprávať sa s vedcami, ale si aj opäť vyskúšať zaujímavé experimenty, ovládanie robotov, či rôznych prototypov technologických noviniek. „Program prinesie zaujímavé ukážky a prednášky nielen pre deti a mládež, ale aj pre rodičov. V Bratislave si môžu práve rodičia vypočuť prednášku napríklad aj o tom, či nás bude už čoskoro liečiť umelá inteligencia,“ dopĺňa Daniel Straka, riaditeľ o.z. Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové organizácie (SOVVA).

 

V Bratislave si návštevníci budú môcť vypočuť viaceré prednášky zahraničných vedcov a odborníkov. Okrem iného napríklad aj prednášku „I am in AI: Future of Artificial Inteligence“ 15-ročného Tanmaya Bakshiho, kanadského odborníka na umelú inteligenciu a strojové učenie. Jeho vášeň pre vývoj algoritmov a prácu so strojovým učením ho viedli k aplikovaniu tejto technológie primárne do oblasti vzdelávania a zdravotnej starostlivosti. „Jeho Youtube kanál Tanmay teaches odoberá viac ako 300 000 užívateľov. O téme UI prednáša aj na konferenciách TED a spolupracuje s poprednými svetovými spoločnosťami zaoberajúcimi sa využitím umelej inteligencie,“ vysvetľuje D. Straka.

 

img

 

Fanúšikovia vesmíru a vesmírneho cestovania by zase nemali zmeškať prednášku Mary Ellen Weberovej, americkej astronautky, ktorá sa zúčastnila misií Discovery a Atlantis. „Našim návštevníkom priblíži skúsenosti a zážitky z týchto vesmírnych misií, ako aj pohľad človeka, ktorý je súčasťou poradného orgánu riaditeľa NASA, na budúcnosť vesmírnych ciest a celého vesmírneho výskumu,“ spresňuje D. Straka.

 

V rámci viac ako 244 vedeckých stánkov, a 45 prednášok a workshopov po celom Slovensku bude návštevníkom k dispozícii približne 1600 vedcov. Aj vďaka nim si budú môcť vyskúšať napríklad ovládanie robotov, a to v Bratislave v stánku organizátorov súťaže RoboRAVE Slovakia, o.z. AMAVET. V Banskej Bystrici si zase budú môcť pozrieť a diskutovať s vedcami na tému, ako sa využíva umelá inteligencia na odhaľovanie falošných profilov na sociálnych sieťach, či pri zisťovaní manipulácií volieb. Detailný program Európskej noci výskumníkov 2019 v jednotlivých mestách alebo v regióne môžete nájsť na www.nocvyskumnikov.sk.

 

img

 

Okrem toho je v každom meste pripravený špeciálny program, vedecké workshopy či súťaže, ktoré sú prispôsobené rôznym vekovým kategóriám návštevníkov. „Teší nás, že aj minulý rok tvorili viac ako polovicu zo 160-tisíc návštevníkov žiaci a študenti. Veríme, že tento rok pritiahne Európskej noci výskumníkov vďaka zaujímavej ponuke minimálne rovnaké množstvo mladých ľudí, ale aj ich rodičov,“ dopĺňa Martina Šinková, projektová manažérka podujatia.

 

Návštevníci sa budú môcť s vedcami porozprávať nielen o samotných experimentoch, ale aj o tom, prečo ísť študovať technické smery a prípadne robiť vedu. „Napriek podmienkam, v ktorých sa veda na Slovensku robí, máme veľa šikovných vedcov, ktorí patria vo svojich oboroch medzi špičku,“ pozýva D. Straka.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies