Na Filipínach vyhlásili epidémiu horúčky dengue

NETKY.SK • 6 August 2019, 16:55 • 2 min
Na Filipínach vyhlásili epidémiu horúčky dengue

BRATISLAVA - Filipíny vyhlásili národnú epidémiu horúčky dengue po tom, ako tento rok zomrelo na túto chorobu prenášanú komármi už najmenej 622 ľudí.

slovakia

left justify in out

Od začiatku roka do 20. júla zaznamenali najmenej 146 tisíc prípadov horúčky, pričom v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o 98-percentný nárast, informovalo filipínske ministerstvo zdravotníctva. 

 

Epidémiu vyhlásili preto, aby úrady mohli identifikovať oblasti, ktoré potrebujú naliehavú pozornosť.

Miestni predstavitelia minulý rok varovali, že v krajine pre strach z vakcíny klesla zaočkovanosť proti chorobám, ktorým je možné predchádzať.

 

Po zaočkovaní viac ako 800 tisíc detí v rokoch 2016 a 2017 totiž 14 detí zomrelo. Podľa výrobcu vakcíny a miestnych expertov však ich smrť nesúvisela s očkovaním.

 


Horúčka dengue je vírusová infekcia s príznakmi chrípky, niekedy má však závažnejší priebeh. V posledných desaťročiach podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jej globálny výskyt prudko vzrástol.

 

Na celom svete postihne ročne viac ako 400 miliónov ľudí, väčšinu z nich v tropickom alebo subtropickom pásme. Najviac prípadov závažnej infekcie diagnostikovali u detí.

 

Medzi symptómy môžu patriť horúčka, bolesť za očami a červená vyrážka. Bežne sa prejaví medzi štyrmi a desiatim dňami od infikovania sa a choroba pominie približne za jeden týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies