Expert na lesné požiare vysvetľuje, čo stojí za momentálnou situáciou v Arktíde

NETKY.SK • 29 Júl 2019, 16:01 • 2 min
Expert na lesné požiare vysvetľuje, čo stojí za momentálnou situáciou v Arktíde

BRATISLAVA - Lesné požiare na Sibíri, v severnej časti Škandinávie, Aljašky a Grónska pustošia územie Arktídy. Keďže sa jedná o oblasti, ktoré nie sú vôbec, alebo len veľmi riedko osídlené, oheň tu vzniká zásahom prírody. Väčšinou ide o blesky, avšak situácia je momentálne horšia ako po iné roky.

slovakia

left justify in out

Veľkým problém sú totiž teploty počas tohto leta. Pre klimatické zmeny sú vyššie ako zvyčajný priemer. Expert na lesné požiare Mark Parrington z Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) ich opísal ako "bezprecedentné". Dym zo stoviek z nich ovplyvňuje široké okolie. Mestá východného Ruska zaznamenali výrazné zníženie kvality ovzdušia. V júni požiare uvoľnili odhadovaných 50 megaton kysličníka uhličitého, čo podľa CAMS predstavuje ekvivalent celoročných emisií tohto plynu vo Švédsku.

 

img


Lesné požiare v Arktíde sú bežné od mája do októbra a sú prirodzenou súčasťou ekosystému. Tie tohtoročné sú však neobvyklé svojou intenzitou a rozsahom. "V takýchto vysokých zemepisných šírkach je v júni neobvyklé vidieť požiare takéhoto rozsahu a trvania," uviedol Parrington. "Avšak teploty v Arktíde sa zvyšujú oveľa rýchlejšie, ako je globálny priemer a teplejšie podmienky podnecujú vznik požiarov a ich trvanie," pokračoval.

 


Agresívne šírenie požiarov spôsobuje extrémne vysušená pôda v kombinácii s bleskami z tepla a silným vetrom. Oheň udržiava lesná pôda, ktorá pozostáva z nechránenej, rozmrznutej, suchej rašeliny s vysokým obsahom uhlíka. Požiare následne uvoľňujú veľké objemy skleníkových plynov.

 

img


Vedci tvrdia, že to, čo vidíme, je dôkaz určitej spätnej väzby, ktorú by sme mali v teplejšom svete očakávať. Zvýšená koncentrácia skleníkových plynov spôsobuje ďalšie otepľovanie, ktoré následne vytvára podmienky pre uvoľňovanie ešte väčšieho množstva uhlíka do atmosféry.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies