VIDEO Prezidentka SR Zuzana Čaputová má za sebou rušné predpoludnie

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 14:23 • 2 min
VIDEO Prezidentka SR Zuzana Čaputová má za sebou rušné predpoludnie

BRATISLAVA - Naša hlava sa musela okrem iného vyjadriť k viacerým novelám zákonov. Následne ju ešte čakalo aj stretnutie s ministrom Lajčákom a štátnym radcom a ministrom zahraničných vecí Číny Wang Imom.

slovakia

left justify in out

V dnešnych hodinách sa musela prezidentka najprv vyjadriť k novým, resp. upraveným zákonom, ktoré sa k nej dostali na schválenie. Boli nimi napríklad aj zavedenie povinného predprimárneho vzdelávanie pre všetky päťročné deti.

 

Novela školského zákona zavádza do praxe znížené kvalifikačné predpoklady pre ľudí, ktorí budú deti vzdelávať v domácom prostredí. Pôvodne navrhované vysokoškolské pedagogické vzdelanie sa mení na stredoškolské s maturitou. Novelou sa určili napríklad aj presné počty detí, ktoré môžu byť v triedach. Najväčším prínosom pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia bude rozvíjanie ich komunikačných kompetencií. 

 

img

 

Prezidentka Čaputová sa vyjadrila, že "ide o jeden zo zásadných krokov, ktorý pomôže zlepšiť výsledky našich žiakov v medzinárodných testovaniach a zároveň pomôže dosiahnuť zaškolenosť u detí z rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia."

 

img

 

Novela okrem iného tiež zakazuje politickú činnosť v školách a zavádza povinnosť odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiadalo prezidentku, aby nepodpísala novelu školského zákona, ktorá zavádza povinnú škôlku pre päťročné deti. ZMOS tvrdí, že novela porušuje Ústavu SR a spôsobuje technické problémy.

 

Kancelária prezidentky sa však na margo toho vyjadrila, že v porovnaní s inými krajinami EÚ "Slovensko výrazne zaostáva v pripravenosti detí na nástup do prvého ročníka základnej školy. Povinná predškolská príprava je pritom bežným spôsobom riešenia tohto problému aj v okolitých krajinách."

 

img

 

Ďalší dôležitý podpis, ktorý dnes prezidentka absolvovala bola koaličnú novelu zákona o volebnej kampani. Stanovujú sa ňou finančné limity pre politické strany, rušia sa tretie strany v kampani, mení sa financovanie volebnej kampane a pokuty. 

 

Politické strany budú môcť po novom počas jedného volebného obdobia do NR SR prijať v súhrne najviac 3 500 000 eur z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov, pričom sa do sumy zarátavajú aj členské príspevky. "Zavedením tohto limitu sa zabezpečí väčšia transparentnosť vo financovaní politických strán," vysvetlili predkladatelia.

 

img

 

Novela ďalej určuje tiež maximálnu sumu ročného členského príspevku, ktorú môže politická strana prijať od jedného člena. Táto suma činí 10 000 eur.

 

Pred obedom čakalo ešte našu prezidentku oficiálne stretnutie s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom a čínskym ministrom zahraničia a štátnym radcom Wang Imom. Stretnutie štátnych predstaviteľov v Prezidentskom paláci ponúkame aj v našom videu.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies