Írsko sa pripravuje na všetky možné scenáre brexitu

NETKY.SK • 9 Júl 2019, 14:00 • 2 min
Írsko sa pripravuje na všetky možné scenáre brexitu

LONDÝN - Počas dnešného dňa sa írsky minister financií Paschal Donohoe vyjadril, že Íri to majú v týchto dňoch viac ako ťažké. Krajina sa pripravuje na všetky možné varianty, ktoré hrozia brexitom bez dohody.

slovakia

left justify in out

"Z pohľadu írskej vlády sa domnievame, že perspektíva neriadeného brexitu je teraz značným rizikom," povedal Donohoe pred médiami v Bruseli, kde sa zúčastňuje na stretnutí ministrov financií eurozóny.

 

"Írska vláda sa dnes schádza, aby preskúmala našu pripravenosť na zvládnutie tejto obrovskej výzvy," dodal, odkazujúc tak na zasadnutie vládneho kabinetu v Dubline. "Prostredníctvom parlamentu sme už schválili všetky zákony umožňujúce Írsku vyrovnať sa s kľúčovými právnymi otázkami (tvrdého brexitu)," povedal ďalej.

 

 

Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney ešte počas včerajšieho dňa informoval, že Írsko čaká "dôležitý týždeň prípravy na brexit. Z Londýna prichádza podľa neho priveľa zmätku a neistoty, a preto musia byť Íri pripravení na všetky výsledky brexitu vrátane toho bez dohody," vyjadril sa na Twitteri. 

 

img

 

Očakáva sa, že brexit bude mať na Írsko dokonca väčší ekonomický dopad než na Britániu. Favorit súboja o post lídra britských konzervatívcov i budúceho premiéra Boris Johnson prisľúbil, že Británia 31. októbra skutočne opustí EÚ, a to buď s dohodou, alebo aj bez nej.

 

img

 

Pôvodne mala británia EÚ opustiť už 29. marca, avšak lídri EÚ sa na aprílovom mimoriadnom summite nakoniec dohodli na odklade, ktorý je naplánovaný na dátum 31. októbra.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies