VIDEO: Zelenskyj sa chce stretnúť s Putinom, kde budú rokovať?

NETKY.SK • 9 Júl 2019, 07:59 • 2 min
VIDEO: Zelenskyj sa chce stretnúť s Putinom, kde budú rokovať?

KYJEV - Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol osobné stretnutie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

slovakia

left justify in out

Toto významné stretnutie by malo prebehnúť v bieloruskom Minsku.

 

Volodymyr Zelenskyj vytvoril pre Putina videoodkaz, kde uvádza: "Musíme sa porozprávať? Áno, to musíme. Nech sa tak stane".
 

 

Témou tohto dôležitého rozhovoru by mala byť predovšetkým otázka anektovaného Krymu a konfliktu, ktorý prebieha na východe Ukrajiny. Tieto témy sú pre obe krajiny kľúčovými. Zelenskyj zároveň uviedol, že si praje, aby sa na rokovaniach zúčastnil aj americký prezident Donald Trump, britská premiérka Theresa Mayová, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

img

 

Kremeľ si na vyjadrenie svojho stanoviska zatiaľ dáva čas. K videoodkazu sa oficiálne nevyjadril, chce si totiž najskôr samostatne overiť perspektívy takéhoto stretnutia.

 

img

 

Bielorusko je však podľa vlastných slov pripravené na to, aby stretnutie takéhoto formátu hostilo. "Náš prezident absolútne podporuje návrh Volodymyra Zelenského," uviedol úrad bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vo vyhlásení. "Nemôžete sa na seba pozerať cez hľadáčik zbrane. Potrebujete si sadnúť a vyriešiť problémy, ktoré sa nakopili," dodal.

 

Bielorusko  a Rusko majú dlhodobo veľmi blízke vzťahy. Pred štyrmi rokmi hostilo lídrov Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka na mierových rokovaniach v tzv. normandskom formáte, ktoré vyústili do podpísania minských mierových dohôd. Táto krajina sa preto javí ako veľmi vhodným miestom na stretnutie Ukrajiny s Ruskom a pokus o vyriešenie krízy. "Minsk nie je iba pripravený. Vedenie Bieloruska vždy vyjadrovalo, že sme pripravení spraviť všetko pre rýchle obnovenie mieru na ukrajinskej pôde," povedal v pondelok bieloruský minister zahraničných veci Uladzimir Makej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies