Napätie medzi Iránom a USA už kolíše na veľmi tenkom ľade

NETKY.SK • 21 Jún 2019, 12:36 • 2 min
Napätie medzi Iránom a USA už kolíše na veľmi tenkom ľade

AMTERDAM - Po tom ako Irán vo včerajších hodinách zostrelil americké bezpilotné lietadlo Global Hawk nad Hormuzským prielivom, sa viaceré letecké spoločnosti vyjadrili, že prelety svojich lietadiel nad Homuzským prielivom pozastavujú na neurčito.

slovakia

left justify in out

Jedná sa o spoločnosti British Airways, Qantas z Austrálie a holandskú KLM. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) navyše počas dnešného dňa vydal zákaz pre všetky americké letecké spoločnosti, aby neuskutočňovali lety vo vzdušnom priestore Iránu v oblastiach nad Hormuzským prielivom a nad Ománskym zálivom. 

 

img

 

K zostreleniu amerického vojenského dronu došlo počas včerajšieho rána. Kým USA trvá na tom, že incident sa mal odohrať nad medzinárodnými vodami, Irán sa prikláňa k teórii, že lietadlo sa pohybovalo v jeho vzdušnom priestore. Zostrelenie vystupňovalo napätie medzi oboma krajinami, ktoré nastalo po sérii útokov na ropné tankery, z ktorých Washington obviňuje Teherán.

 

img

 

Nemenované americké zdroje spresnili, že medzi cieľmi útokov, na ktoré sa USA v noci už pripravovali, ale nakoniec ich stiahli, mali byť radarové a raketové zariadenia. Trump strávil väčšinu štvrtka diskusiou o stratégii s poradcami pre národnú bezpečnosť a kongresovými lídrami. Na otázku o reakcii USA na zostrelenie dronu sa americký prezident vyjadril, že sa to už čoskoro dozvieme.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies