Andrej Kiska na poste prezidenta končí, mieri do straníckej politiky

NETKY.SK • 14 Jún 2019, 08:46 • 2 min
Andrej Kiska na poste prezidenta končí, mieri do straníckej politiky

BRATISLAVA - Súčasného slovenského prezidenta Andreja Kisku nahradí už zajtra v úrade nová prezidentka, Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Kiska počas mandátu zaviedol tradíciu každoročného prednášania správy o stave republiky v pléne NR SR. V správach sa venoval najmä trom oblastiam – zdravotníctvu, školstvu a dôvere ľudí v štát a jeho inštitúcie.

Počas svojho mandátu Kiska udelil šesť milostí. Amnestiu, ktorá sa neviaže na konkrétne osoby, ale na trestné činy, neudelil ani jednu. Milosti udelil najmä ľuďom, ktorí sami trpeli nevyliečiteľnými chorobami alebo sa starali o choré deti a nespáchali závažné trestné činy. Do Prezidentského paláca pritom prišlo od 16. júna 2014 do 31. mája tohto roka 2 711 žiadostí o milosť. Práve udeľovanie milostí je jednou z výrazných kompetencií prezidenta. K výkonu prezidenta sa viaže aj udeľovanie štátnych vyznamenaní. Kiska počas svojho päťročného mandátu udelil 153 štátnych vyznamenaní, z toho 45 dostali ženy.

 

img

Kiska počas svojho mandátu vysvetľoval aj kauzu KTAG. Ide o daňovú kauzu spojenú s financovaním jeho prezidentskej kampane. Dokumenty súvisiace s touto kauzou médiám zaslal anonym s prezývkou Yegor Trutnov. Podľa politológa Juraja Marušiaka nielen samotná kauza, ale aj slabé vysvetlenie prezidenta Kiskovi ublížilo v ďalšej politickej kariére. Konateľ firmy KTAG Eduard K. bol obvinený. Je stíhaný za to, že si KTAG od štátu vypýtala neoprávnenú vratku DPH vo výške 146-tisíc eur. Vratku nikdy nevyplatili, už len jej samotné uplatnenie je však podľa polície trestný čin. V čase, keď sa podľa polície stal trestný čin, bol konateľom KTAG aj Andrej Kiska. Kým Kiska zastáva prezidentský úrad, nie je ho možné obviniť.

Kritiku si Kiska vyslúžil aj za spôsob komunikácie s médiami. Vyhýbal sa novinárskym otázkam, uprednostňoval vyhlásenia bez možnosti klásť otázky. O svojich aktivitách informoval prevažne cez sociálne siete, cez svoju facebookovú stránku poskytoval aj stanoviská. Kiska ako prezident nedával ani veľa rozhovorov, samostatný rozhovor neposkytol ani jednej z dvoch tlačových agentúr. Prezidentovu komunikáciu s médiami označil za neštandardnú aj odborník na spoločenskú etiketu a bývalý hovorca prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. „Politik sa nemá báť vystavovať otázkam novinárov. Niekedy sa môže štátny predstaviteľ obmedziť iba na vyhlásenie bez možností otázok, ale to je prípustné vo výnimočných situáciách. V podstate len vtedy, keď ide o mimoriadne zložitú, citlivú a diplomaticky krehkú situáciu,“ uviedol Špaček.

Novinkou, ktorú prezident Kiska zaviedol, bolo rozdávanie prezidentského platu. Svoj plat každý mesiac rozdelil rodinám v núdzi. Pri výbere rodín mu pomáhali charitatívne organizácie ako Organizácia muskulárnych dystrofikov, Úsmev ako dar či Liga proti rakovine. Po smrti saleziána Antona Srholca venoval Kiska svoj celý plat vo výške 5 220 eur resocializačnej komunite Antona Srholca – Resoty. Prezident tak počas svojho mandátu rozdal zhruba 300-tisíc eur 600 rodinám.

Zaujímavosťou je, že Kiska nastúpil do Prezidentského paláca ako politický nováčik. Pred tým pôsobil ako podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel. Po skončení mandátu sa plánuje angažovať v straníckej politike, zakladá novú stranu. Tvrdí, že jeho ambíciou je prevziať moc a nahradiť tak vládnuci Smer-SD. Hoci bližšie detaily o strane nie sú známe, niektoré osobnosti verejného života a jeho spolupracovníci už potvrdili, že v strane budú pôsobiť. Nimi sú napríklad jeho spolupracovníčka Vladimíra Marcinková, starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký či organizátor zhromaždení Za slušné Slovensko Juraj Šeliga. Bližšie informácie o svojej strane by mal Kiska uverejniť 17. júna.

 

img

Prezidenta Andreja Kisku nahradí Zuzana Čaputová zložením prezidentského sľubu počas slávnostnej schôdze NR SR do rúk predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana. Schôdza NR SR sa začne v sobotu v bratislavskej Redute o 11:45.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies