FOTO: Emancipácia silnie, mladých Španielov v škole učia žehliť a variť

NETKY.SK • 28 Máj 2019, 13:37 • 2 min
FOTO: Emancipácia silnie, mladých Španielov v škole učia žehliť a variť

Rodová rovnosť je dôležitá, a to nielen v rámci pracovného prostredia, ale aj domácich prác.

slovakia

left justify in out

Španielska škola Montecastelo, ktorá sídli v meste Vigo, si dobre uvedomuje, že doba sa mení. Rodovú rovnosť vo všetkých oblastiach života považuje za mimoriadne dôležitú, preto sa dlhšie zamýšľala, ako túto myšlienku aplikovať do svojich osnov. A vyriešili to výborne.

 

Vedenie Montecastelo navrhlo zaradiť špeciálnu výchovu, ktorá by učila chlapcov praktickým zručnostiam v domácnosti, ktoré sú napriek tomu, že žijeme v 21. storočí stále považované za „ženské“. Avšak vzhľadom na súčasnosť a moderný spôsob života je nevyhnutné, aby prať, žehliť a variť vedeli aj muži.

 

Táto myšlienka sa stretla s veľkou podporou zo strany rodičov, no menej nadšení boli práve mladí muži. To sa ale zmenilo po prvej „lekcii“. Školáci si nový predmet obľúbili a živo sa zaujímajú o všetko nové, čo sa tu učia. Okrem praktických zručností ako žehlenie, šitie či varenie sa podľa ľubovôle môžu priučiť aj tesárstvu, murárstvu, inštalatérskym a elektrikárskym prácam.

 

Z hľadiska legislatívy a noriem je však zavádzanie podobných predmetov náročné, preto sa škola rozhodla pre vlastný systém. Výučbu realizujú učitelia dobrovoľne, dokonca im vypomáhajú aj nepedagogickí zamestnanci školy či rodičia.

 

Ako sa vyjadril koordinátor zariadenia Gabriel Bravo, je mimoriadne dôležité, aby si dospievajúci ľudia uvedomovali, že neexistuje nič ako čisto „ženské“ či „mužské“ práce, že aj na chode domácnosti by sa mali podieľať rovnako muž aj žena. Takáto praktická výchova pripraví mladých ľudí do reálneho života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies