Cez Taiwanský prieliv prešli americké vojnové lode

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 08:10 • 2 min
Cez Taiwanský prieliv prešli americké vojnové lode

TCHAJ-PEJ - Taiwanské ministerstvo obrany vydalo oficiálne vyhlásenie, že registruje dve americké vojnové lode, ktoré sa preplavili cez Taiwanský prieliv.

slovakia

left justify in out

Zrejme ide o zámerný krok Washingtonu, ktorým chce spochybniť nároky Číny na túto oblasť. Podľa oficiálneho znenia vyhlásenia ministerstva sa vojenské lode mali prielivom plaviť v stredu večer smerom z juhu na sever.

 

Taiwan je štátom špecifickým v tom, že hoci sa sám považuje za zvrchovaný a má vlastný politický systém, menu i súdnictvo, nikdy oficiálne nevyhlásil nezávislosť od Číny. Tá Taiwan stále považuje za integrálnu súčasť svojho územia.

 

img

 

Peking minulý mesiac kritizoval Francúzsko za to, že jeho vojenské lode vstúpili pri prechode Taiwanským prielivom do čínskych teritoriálnych vôd. Prekáža mu tiež aktivita britských námorných síl v Juhočínskom mori, ktorá podľa Číny prispela k zhoršeniu bilaterálnych vzťahov oboch krajín.

 

img

 

To, že sa americké vojenské lode takýmto spôsobom plavili v Taiwanskom prielive možno považovať za prejav podpory Taiwanu zo strany USA. Spojené štáty a Taiwan síce nemajú uzatvorené oficiálne diplomatické dohody, no napriek tomu sú kľúčovými spojencami.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies