Francúzsko je názoru, že jadrovú dohodu s Iránom treba zachrániť za každú cenu

NETKY.SK • 9 Máj 2019, 13:57 • 2 min
Francúzsko je názoru, že jadrovú dohodu s Iránom treba zachrániť za každú cenu

PARÍŽ - Počas dnešných hodín vyhlásil prezident Francúzska Emmanuel Macron, že jadrovú dohodu s iránom treba zachrániť za každú cenu. Štáty, ktoré sa na podpise zmluvy podieľali by sa mali podľa neho pokúsiť o to, aby Teherán túto zmluvu rešpektoval.

slovakia

left justify in out

"Irán musí ostať súčasťou tejto dohody a my musíme urobiť všetko čo môžeme, aby sme zaručili, že aj ostane", vyjadril sa prezident Francúzska pred novinármi. 

 

Pred summitom Európskej únie, ktorý sa bude konať v Rumunsku, ocenil Macron historickú dohodu z roku 2015. Jej hlavnou úlohou bolo zastaviť plány Iránu vyvinúť jadrové zbrane, a aj z tohto hľadiska ju označil za "dobrú dohodu". Je však názoru, že by sa mala doplniť o ďalšie body, ktoré by kontrolovali vývoj rakiet v Iráne a takisto aj možnú destabilizáciu na Blízkom východe.

 

 

Macron v čase ostrých vyhlásení Iránu aj USA vyzýva tieto krajiny, aby sa "nenechali vtiahnuť do žiadneho stupňovania" sporu, ale aby "strážili našu kolektívnu bezpečnosť".

 

Iránsky prezident Hasan Rúhání počas včerajšieho dňa oznámil, že Teherán už čiastočne odstúpil od jadrovej dohody dosiahnutej v roku 2015. Irán podľa jeho slov prestal rešpektovať obmedzenia vo svojich jadrových testoch a vývoji, ktoré táto zmluva stanovovala. "Nebudeme sa obmedzovať dovtedy, kým veľmoci nenájdu spôsob, ako obísť obnovené sankcie Spojených štátov."

 

img

 

Obmedzenia, ktoré Irán odmietol rešpektovať sa týkajú obohacovania uránu a zásob ťažkej vody. Teherán sa vyjadril, že "dané rozhodnutie je nevyhnutné na zabezpečenie práv krajiny a navrátenie rovnováhy do oblasti." Reagoval tak na adresu USA, ktoré pred rokom začiatkom mája odstúpilo od jadrovej dohody a uvalilo na Irán tvrdšie sankcie. Iránska ekonomika sa odvtedy citeľne trápi. 

 

Do tohto sporu vstúpila aj Európska únia, ktorá Irán žiada, aby medzinárodnú dohodu rešpektoval a navyše zdôraznila, že aj napriek sankciám zo strany USA je naďalej ochotná pokračovať v obchodovaní s Teheránom.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies