Nový vysokorýchlostný internet skomplikuje predpovede počasia

NETKY.SK • 2 Máj 2019, 12:22 • 2 min
Nový vysokorýchlostný internet skomplikuje predpovede počasia

Kým mnohé krajiny len teraz pomaly prechádzajú na 4G internet, USA už začína so zastrešovaním 5G sietí. Tie ale ovplyvnia predpovede počasia.

slovakia

left justify in out

Internet takzvanej piatej generácie známy ako 5G už čiastočne sprístupnili v USA a Južnej Kórei. Používateľom umožňuje vysokorýchlostný prenos dát. Vláda USA musela pred jeho spustením poskupovať mnohé voľné rádiové frekvencie, ktoré poslúžia na prenos signálu. Ozvali sa však meteorológovia.

 

Odborníci zaoberajúci sa predpoveďou počasia tvrdia, že nové frekvencie sú príliš blízko satelitov, ktoré využívajú práve oni, pričom ovplyvňujú ich merania a tým pádom majú dopad na presnosť ich predpovedí.

 

Nové satelity, ktoré budú sprostredkovávať signál pre vysokorýchlostný internet ovplyvnia schopnosť meteorologických satelitov zachytávať množstvo pary v atmosfére, čo by nemalo dopad len na predpovede počasia v rámci USA, ale po celom svete. Tento problém, samozrejme, nemôže ostať bez povšimnutia, preto sa ním už zaoberá americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) ako aj NASA.

 

Predmetné frekvencie sú mimoriadne dôležité, pretože vďaka nim dokážu odborníci predpovedať pohyb búrok a mrakov. Signály z nových satelitov by tie meteorologické mohli vyhodnotiť ako zvýšenú vlhkosť, čo by „nabúralo“ presnosť predpovedí.

 

Postupné skupovanie frekvencií pokračuje aj v decembri tohto roka a meteorológom reálne hrozí, že budú musieť hľadať nové spôsoby, ako monitorovať vývoj počasia, pretože ich „prevalcujú“ najmodernejšie technológie.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies