NRSR by mala voliť sudcov Ústavného súdu v druhej polovici mája

NETKY.SK • 2 Máj 2019, 12:05 • 2 min
NRSR by mala voliť sudcov Ústavného súdu v druhej polovici mája

BRATISLAVA - Voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala prebehnúť v Národnej rade Slovenskej republiky (NRSR) 21. mája v neskorých poobedných hodinách. V tom čase by mala prebehnúť aj májová schôdza a voľba bude jedným z jej bodov.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa o post ústavného sudcu uchádzalo 25 kandidátov.  Pre odstúpenie Evy Fulcovej sa však okruh znížil na 24. Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sú Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Monika Jurčová, Vieroslav Júda, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Patrik Palša, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Robert Šorl, Marek Tomašovič a Martin Vernarský. Jurčová, Júda a Palša sú novými kandidátmi, ostatní sa uchádzajú o post ústavného sudcu opätovne.

 

img

 

NRSR už volila dvakrát, no v oboch prípadoch neúspešne, pretože sa jej nepodarilo vybrať dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sa postaral o fukčnosť pléna Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Koalícia zatiaľ neoznámila dohodu na voľbe. Strany však pripúšťajú, že by mohli zvoliť všetkých desiatich chýbajúcich kandidátov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies